Manuale ÎN ROMÂNĂ pentru elevii unui liceu cu predare ÎN GERMANĂ din Timișoara

Publicat: 14/09/2018, 14:44
Actualizat: 02/10/2018, 14:43

Elevii de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, cu predare în limba germană, au primit manuale în limba română din care să învețe în noul an școlar. Directorul unității a explicat că manualele în limba germană au început să fie traduse foarte târziu.

Directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, Elena Wolf, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că sute de elevi înscriși în clasele II – VII au primit, la începutul noului an școlar, manuale în limba română, deși unitatea de învățământ este cu predare în limba germană.

Decizia a fost luată pentru că de abia în vară s-a început traducerea manualelor în limba germană. Acestea urmează să fie distribuite elevilor după ce vor fi tipărite și vor ajunge în județul Timiș.

„În vară, când s-au făcut comenzile, pe lista de comenzi au fost doar manualele în limba română. În concluzie, decât să rămână copiii fără niciun manual, am comandat manualele în limba română. Între timp, de la 1 septembrie, au început să apară listele cu manualele traduse, rând pe rând, și de ieri (n.r. joi) au început să apară și în depozitul Inspectoratului Școlar Timiș manualele traduse în limba germană. Nu toate, ele vin rând pe rând, pe măsură ce se traduc, și în concluzie, copiii urmează să le primească pe cele în limba germană în măsura în care ele vin de la edituri. Noi așteptăm la toate disciplinele să vină manuale în limba germană, nu știm în ce măsură sunt traduse la toate disciplinele. Deocamdată, a venit manualul de Consiliere la clasa a V-a și Matematica la clasa a VI-a traduse, urmează să vină Fizică, Biologie, Geografie și la clasele I – IV au mai venit câteva manuale în limba germană. Urmează să mai vină, ele au fost traduse peste vară, iar dacă manualele au fost finalizate târziu, traducerea nu poate să se facă într-o zi. Se așteaptă manuale în limba germană pentru toți elevii de la clasele nivel primar și până la clasa a VI-a”, a explicat directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara.

De asemenea, Elena Wolf a precizat că unii elevi sunt nevoiți să învețe din manuale în limba română de ani întregi la anumite discipline, cum ar fi Matematică pentru clasele a VIII-a și a IX-a, pentru că nu există în limba germană.

„Oricum, generația care se află acum în clasa a VI-a este o generație de sacrificiu. Până anul acesta nu cred că au văzut vreun manual în limba germană, pentru că ele au fost traduse foarte târziu în anii precedenți. Iar celelalte generații, mai ales la gimnaziu, au lucrat cu manuale din 2001, din 2005 și de atunci noi tot am sesizat ministerul, dar manuale traduse sau reeditate noi nu am mai primit, deși numărul elevilor în școli s-a modificat, a crescut. Este o problemă veche, de fapt, însă anul acesta pot să spun că este mai bine decât în anii precedenți. Sunt și manuale care nu au fost traduse de ani de zile. De exemplu, manualul de clasa a VIII-a de Matematică, manualul de clasa a IX-a de Matematică nu au fost traduse. Elevii învață după manuale în limba română”, a mai afirmat directorul liceului timișorean.

Inspectorul școlar al județului Timiș, Aura Danielescu, a declarat că elevii de la clasele cu predare în limba germană au primit manuale în limba română pentru că nu s-a știut ce manuale vor fi traduse.

„În cazul Liceului Teoretic „N. Lenau” Timișoara, neștiindu-se la ce manuale se va face traducerea în limba germană, au fost ridicate de la depozitul ISJ manualele sosite în limba română. Când au apărut traducerile, au fost comandate manuale în limba germană și la sosirea acestora, manualele în limba română vor fi înlocuite cu cele în limba germană. Precizăm că la toate manualele apărute în limba diverselor minorități naționale, în județul Timiș, s-au făcut comenzi conform numărului de elevi, cele care au sosit au fost distribuite la unitățile de învățământ”, a afirmat Aura Danielescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația