Marcel Vela, desemnat pentru MAI: Raportul privind 10 august trebuie desecretizat / Despre Colectiv: Ar trebui transparență totală în dosar / Trebuie făcut evaluare pe fiecare apel 112. Cazul Caracal ar fi fost rezolvat mai devreme

Marcel Vela, desemnat pentru MAI: Raportul privind 10 august trebuie desecretizat /  Despre Colectiv: Ar trebui transparență totală în dosar / Trebuie făcut evaluare pe fiecare apel 112. Cazul Caracal ar fi fost rezolvat mai devreme
Publicat: 29/10/2019, 16:32

Marcel Ion Vela, ministru desemnat pentru MAI, a declarat, în timpul audierilor în Parlament, că cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul privind protestele din 10 august 2018 și știu că acesta nu conține „lucruri extraordinare”, motiv pentru care el consideră că trebuie desecretizat.

„Toți colegii, dvs din comisiile de resort din Camera Deputaților și Senat, aveți certificat Ornis și ați citit raportul, cei care ați dorit să îl citiți. Nu sunt secrete extraordinare. (…) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu. Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vizavi de o instituție importantă, cum este MAI sau, dacă vreți, chiar față de clasa politică, pentru că până la urmă ministrul este civil, este politician, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice: se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța”, a spus Vela.

Acesta a fost apostrofat de senatorul PSD, Șerban Nicolae, însă a Vela a insistat spunând că dosarul trebuie desecretizat „nu pentru a găsi un vinovat”, ci pentru a reabilita numele Jandarmeriei.

„Doresc următorul lucru: românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte, dar să știm și nu neapărat pentru a găsi un vinovat, ci pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, care e o instituție serioasă de care România are nevoie și care e văzută după 10 august cu o pată pe ea. (…) În același timp, evenimentele din 10 august, în presa internațională, au aruncat o pată peste imaginea României. Ca să închidem acest subiect definitiv, cred că transparența, comunicarea, dacă au fost lucruri incorecte, neclare, pe viitor, împreună cu dvs., să găsim un cadru normativ prin care să îndreptăm posibile erori. Și erorile pot fi de management al unei acțiuni, că nu cred că toată lumea este de acord că managementul acțiunii din 10 august a fost extraordinar de bun”, a mai spus Vela.

Marcel Ion Vela a primit 17 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, acesta primind aviz favorabil la finalul audierii.

M. Vela vrea comisie de analiză în MAI și transparență totală în ceea ce privește dosarul Colectiv

Marcel Ion Vela, ministru desemnat pentru Interne, a declarat, marți, că după apariția ultimelor imagini cu tragedia de la Colectiv vrea transparență totală în dosar. Întrebat dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, Vela nu s-a pronunțat.

„Mai ales după ce a apărut acel film, cred că este nevoie ca la nivelul Ministerului să fie făcută o echipă, o comisie de analiză și să fie transparență totală și se comunice exact ce s-a întâmplat în acele momente dramatice pentru România și pentru tragedia care a existat la Colectiv”, a spus Marcel Ion Vela, în Parlament, în timpul audierilor.

Întrebat ulterior de jurnaliști dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, pe fondul noilor imagini privind tragedia de la Colectiv, Marcel Vela nu s-a pronunțat.

„Înainte de a lua o decizie – este o regulă de management – se face o analiză. Și analiza se face când ajungi la minister pe acte obiective, întâmplări, înregistrări. Nu pot să mă antepronunț cine a greșit și de ce a greșit”, a răspuns Vela.

Acesta a afirmat, însă, că a simțit o revoltă atunci când a văzut imaginile apărute la finalul săptămânii trecute și care surprind primele momente ale intervenției după incendiul din clubul Colectiv.

„Am simțit o dezamăgire, după care am simțit o revoltă (când a văzut filmarea Colectiv, n.r.). Pot să vă spun că acel domn care a înjurat sper să nu îl mai găsesc când ajung în minister. Acel domn care salvează vieți să spună lucru de asemenea anvergură dramatică, vulgară și urată nu mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman”, a mai spus Marcel Vela, ministru desemnat pentru Interne.

Ministrul desemnat pentru Interne vrea evaluare pe fiecare apel la 112: Cazul Caracal ar fi fost rezolvat mai devreme

Ministrul desemnat pentru Interne, Marcel Vela, a declarat că eficiența unui apel la 112 nu este „concurs la olimpiadă”, să se măsoare între apel și timpul de intervenție, fiind nevoie și de evaluarea sa managerială. „Dacă ar fi existat acest element, cazul Caracal ar fi fost rezolvat”, spune Vela.

Citește continuarea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului