Marele regizor Silviu Purcărete anunță că se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER. Ce l-a determinat să ia această decizie

Marele regizor Silviu Purcărete anunță că se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER. Ce l-a determinat să ia această decizie
Silviu Purcărete, regizor teatral/Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 20/03/2023, 23:13

Regizorul Silviu Purcărete a anunțat luni seară că se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER, în urma reacțiilor apărute în spațiul public, în care mai mulți tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”.

Silviu Purcărete era nominalizat pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu.

Regizorul a trimis o scrisoarea către UNITER în care își justifică decizia. În continuare vă prezentăm conținutul acesteia, publicată pe pagina de Facebook a instituției:

“Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.

Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

Cu mulţumiri şi deosebită stimă,

Silviu Purcărete

20 Martie 2023″.

Nemulțumirile noii generații de regizori

În urmă cu câteva zile, după anunțarea nominalizăriilor la Premiile UNITER, primele reacții critice apărute pe Facebook au fost din partea regizorilor Carmen Lidia Vidu, Eugen Jebeleanu și Alexandra Badea.

“(…)Nu putem ignora astăzi că premiile transmit în primul rând un mesaj și că ele pot schimba peisajul artistic al unei societăți.

Într-o țară ca România, în care eu sunt doar a treia regizoare din istorie care este invitată să monteze la Sala Mare a TNB și Carmen Lidia Vidu doar a treia regizoare premiată la categoria «cea mai bună regie» din ultimii 30 de ani (și să nu îmi spuneti că nu a avut România mai multe regizoare care ar fi avut ce spune în această sală și la aceste premii), într-o țară în care tinerii artiști nu au acces la mijoace de producție și la teatre importante, în care majoritatea managerilor de teatru nu merg din oraș în oraș pentru a vedea spectacole și îi invită pe artiști din ce au auzit ei din recomandări (și de cele mai multe ori aceste recomandări vin după premii importante), într-o țară în care nu ești luat în considerare și în serios ca artist decât poate de la 50 de ani și ca artistă poate niciodată, într-o țară ca asta, în momentul în care accepți să faci parte dintr-un juriu, cred că porti responsabilitatea de a transmite un mesaj politic, nu numai unul estetic.

Mai ales că a decide care act artistic este cel mai bun este deja foarte delicat, dacă nu imposibil. Eu, sincer, de fiecare dată când am fost într-un juriu, nu am știut să afirm cu siguranță ce piesă sau ce spectacol este cel mai bun, dar mi-am pus problema alături de colegii din juriu care este piesa sau spectacolul care aduce ceva nou în acel moment, de care acea societate are nevoie, și ce semnal transmitem prin premierea ei.

După părerea mea, premiile în artă nu ar trebui să existe, dar pentru că ele există și pentru că uneori au un impact puternic, putând schimba chiar imaginarul unei societăți, nu cred că mai putem ignora aceste elemente continuând să ne ascundem sub scuza «mi-a placut», «nu mi-a placut»”, a scris pe Facebook Alexandra Badea, regizoare și dramaturg, multipremiată în Franța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...