Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică. Dumitru Costin, președintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public

Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică. Dumitru Costin, președintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public
Publicat: 23/05/2018, 16:52
Actualizat: 25/03/2019, 22:56

„S-au făcut multe tâlhării, jaf pe banul public. S-au achiziționat multe echipamente și tehnologii de care în realitate nu am avut niciodată nevoie. Și astăzi, după mai bine de 20 de ani, avem cumpărate echipamente care nu au fost utilizate niciodată. România se află pe locul 1 în lume în ceea ce privește ponderea achizițiilor și cheltuie 46 la sută din buget”, a declarat, miercuri, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), într-o conferință de presă.

Șeful sindicatului BNS acuză că faptul că multe contracte semnate de România pentru înzestarea armatei ar fi nefaste pentru economia națională și „hrănesc o clientelă politică”.

„Ne îngrijorează faptul că marile contracte care se fac acum continuă să fie nefaste pentru economia României, continuă să hrănească o clientelă politică .Am cerut Comisiei parlamentare să constituie o comisie care să investigheze modul în care a fost respectată legea (…) pentru că trebuie să știm ce s-a întâmplat cu miliardele alea care lipsesc ca investiții directe în economia României. (…) S-ar putea să descoperim că multe contracte încheiate nu au fost onorate conform obligațiilor. Asta ar aduce o șansă pentru ce a rămas din industria de apărare”, a mai declarat Costin, care a menționat și faptul va transmite o solicitare președintelui României pentru a cere în CSAT declanșarea unei anchete care să vizeze contractele pentru înzestrarea Armatei.

„Vom transmite o solicitare de data aceasta președintelui României, care are puterea de a convoca Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT). Cerem domnului președinte ca în CSAT să se ia decizia declanșării unei anchete privitoare la modul în care programele multianuale pentru înzestrarea forțelor de apărare au ținut cont de direcțiile de acțiune și de principiile care sunt cuprinse în acest document aprobat de Parlament în 2015, Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019”, mai spus sindicalistul.

Costin mai precizează faptul că din anul 2003 și până în prezent s-au cheltuit 9 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei și pentru instituțiile de ordine publică.

„Din 2003 și până acum, România a cheltuit pentru dotarea sistemului de apărare și pentru cel de ordine publică, fără să includem noile sume de achiziții pentru rachete, transportoare, corvete, suma de 9 miliarde de dolari. Prevederea legală, pentru cei care ne-au vândut echipamente și tehnologii, și care trebuiau să compenseze economic aceste tranzacții comerciale, spune că tu cel care îmi vinzi trebuie să compensezi prin transferul de tehnologie, prin crearea de activități economice pe teritoriul României, cu cel puțin 80 la sută din valoarea sumelor pe care eu le cheltui”, precizează Costin.

Acesta a mai afirmat că industria națională de apărare nu este suficient de exploatată.

„Alocarea a 2% din PIB pentru apărare este un gest binevenit. Așteptăm ca statul să-și întoarcă în sfârșit ochii și spre industria noastră autohtonă, să găsească soluții prin care cei de la care vor cumpăra echipamente și tehnologii să se implice în economia României, să investească în companiile românești. De ce să nu le cumpere? Să le includă în procesele de producție și comerciale europene și mondiale”, afirmă președintele BNS.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican