Marți sau miercuri, GREVA GENERALĂ LA METROU între orele 4:00 și 16:00

Publicat: 15/11/2018, 12:48

Ion Rădoi, președintele Sindicatului Liber Metrou, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma ședinței avute după greva de avertisment de joi, s-a stabilit ca greva generală să aibă loc săptămâna viitoare, marți sau miercuri, între orele 4:00 și 16:00.

„Da, s-a decis continuarea acțiunii. S-ar putea să nu fie chiar luni, dar marți sau miercuri, pentru că trebuie să ținem cont de minimul 48 de zile lucrătoare și am luat în calcul. Dar dacă avem foc continuu, aveam lejer 48 de ore pentru luni. Se pare că interpretarea juridică… nu contează tipul de unitate, ci conform celor încadrate pe săptămâni de lucru. Sigur fac grevă între 4:00 și 16.00. Noi am hotărât deja azi, am stabilit, după ce s-a terminat greva de avertisment. Urmează să informăm opinia publică în care dintre zile, în funcție de mobilizarea noastră. Hotărârea e luată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Rădoi, președintele Sindicatul Liber Metrou.

Precizările vin după ce Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a declanșat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 – 06:00, iar, în această perioadă, trenurile de metrou nu au circulat. Societatea de Transport București (fost RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz și autobuz începând cu ora 4 dimineața, ca urmare a grevei de avertisment anunțată de angajațiiMetrorex, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei.

Consiliul General al USLM a respins, luni, ultima ofertă de creștere salarială lansată deMetrorexși a decis să continue conflictul de muncă, anunțând că va declanșa greva de avertisment joi, între orele 4 și 6 dimineața.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la Metrou, care au delanșat conflictul de muncă, ar duce la o creștere a prețului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Șova. „Așa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul, care i-a avertizat pe sindicaliști că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială este ilegală, susține Șova, pentru că ar trebui corelată cu creșterea productivității.

Lucian Șova a declarat că au avut loc până în prezent opt runde de negocieri. În ultimii patru ani majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.

Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR și reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni, hotel ce aparține sindicatelor.

Ministerul a dezmințit informațiile legate de problemele de siguranță a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, a spus Șova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viața și integritatea călătorilor”, a spus Șova.

Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după ce angajații Metrorex și-au reluat activitatea, că trenurile de metrou circulă normal și n-au fost incidente în timpul grevei de avertisment de dimineață.

„Am văzut (n.red. – declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo”, a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, idioțenie”.

„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...