MĂSURI. Armata României a fost reorganizată. Care este noul lanț de comandă

MĂSURI. Armata României a fost reorganizată. Care este noul lanț de comandă
Ministerul Apărării Naționale are o nouă structură organizatorică
Publicat: 14/05/2020, 19:34
Actualizat: 06/04/2021, 23:45

Armata a fost reorganizată, joi, de Guvern, prin Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a analizei făcute la nivelul MApN privind participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență instituită pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii cu noul coronavirus.

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 14 mai, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, arată un comunicat, trimis joi, de MApN. Aceasta este una dintre deciziile luate de Guvernul în ședința de joi , ultima zi de stare de urgență pe teritoriul României.

Care este motivul reorganizării MApN

Potrivit informării MAPN după adoptarea documentului, aceste modificări au fost aduse Legii 346/2006 în urma unei analize făcute la nivelul MApN privind participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență.

În partea introductivă a proiectului de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul Guvernului, se menționează mai detaliat argumentele intițiatorilor:

„Având în vedere că participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență au relevat anumite disfuncţionalităţi cu impact negativ asupra comenzii și controlului, a îndeplinirii atribuțiilor funcționale, și, în consecință, asupra eficienței îndeplinirii misiunilor încredințate,

  • ținând cont de necesitatea înzestrării Armatei în scopul respectării angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional, în cadru inter-instituţional, pentru continuarea operaţionalizării şi menţinerii capacităţii de luptă a structurilor militare și pentru eficientizarea și creșterea capacității de instruire a resursei umane, în vederea asigurării unor capabilități credibile de descurajare și contracarare a amenințărilor,
  • luând în considerare necesitatea adaptării, în regim de urgență, a sprijinului medical operațional la cerințele structurii de forțe, în contextul implementării politicii naționale de sănătate,
  • pentru implementarea unui sistem unic și integrat de management al instituțiilor de învățământ și al unităţilor sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale, care să asigure o capacitate de reacție promptă la schimbările impredictibile ale mediului de securitate,

se impune intervenția legislativă de urgență în considerarea faptului că toate aceste aspecte vizează interesul public, iar reglementarea lor nu poate fi amânată întrucât vulnerabilizează modul de acțiune și capacitatea operațională a Armatei României”.

„Prin acest act normativ au fost reorganizate sau resubordonate unele structuri din cadrul MApN, cu preponderență din domeniile înzestrării, managementului instituțiilor de învățământ și al unităţilor din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale, în scopul eficientizării activității și elaborării unui răspuns coerent şi întrunit la provocările mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvenţional, hibrid şi al furnizării sprijinului necesar pentru managementul crizelor şi al situaţiilor de urgenţă”, au transmis reprezentanții Ministrului Apărării Naționale, după adopatarea OUG.

Rezultat așteptat: reducerea birocrației și a timpului de reacție

Astfel, conform actului normativ adoptat, Direcția medicală, care va subordona unitățile sanitare ale MApN, inclusiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a fost trecută sub comanda Statului Major al Apărării (SMAp). „Această decizie va permite conducerea unitară și operaționalizarea acțională a structurilor sanitare și realizarea eficientă a actului medical atât pentru structura de forțe ale armatei, cât și pentru sprijinirea autorităților centrale și locale, asigurarea unui flux logistic corespunzător și aprovizionarea cu echipamente și materiale medicale”, se arată în documentul MApN.

„Tot în subordinea SMAp au trecut și o serie de instituții militare de învățământ superior – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” și Academia Tehnică Militare „Ferdinand I” – cu menținerea autonomiei universitare, ceea ce va permite crearea unui cadru coerent al învățământului militar, centrat pe nevoile instituției militare și corelat cu sistemul național de învățământ, demers imperios necesar pentru coordonarea eficientă a sistemului de educaţie şi formare profesională şi pentru realizarea unui management unitar şi integrat al tuturor proceselor educaţionale”, au transmis reprezentanții Armatei.

Conform comunicatului MApN, o altă modificare adusă de ordonanța de urgență este transformarea Departamentului pentru armamente în direcție generală a MApN, „ceea ce va avea ca rezultat reducerea birocrației și a timpului de reacție în vederea realizării unor achiziții de tehnică, echipamente și tehnologie care pot fi puse la dispoziția industriei naționale de apărare și integrarea acestora pentru realizarea unor produse naționale la prețuri competitive”.

Noi reguli pentru gestionarea situațiilor de urgență

Potrivit MApN, pe perioada stării de urgență Ministerul Apărării Naționale a avut rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

De exemplu, în perioada 13 mai, ora 6.00 – 14 mai, ora 6.00, un număr de 2.177 militari și 497 mijloace tehnice au acționat, în București și în țară, în 457 misiuni de întărire a prezenței, asigurarea fluidizării traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Română, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne.

De altfel, o parte din prevederile actelor normative care vizează regimul stării de alertă au fost modificate, tot joi, de Guvern, prin OUG, așa cum a detaliat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, după ședința de Guvern. Documentul redefinește starea de alertă, reglează mecanismul de declarare, prelungire sau încetare a măsurii și clarifică responsabilitățile instituțiilor responsabile în managementul situațiilor de urgență. Prin actul normativ, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) primește nu numai un nou nume, ci și un nou președinte, în persoana premierului României.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...