Mazăre – 9 ani de închisoare, Borcea – 5 ani. Sentințe DEFINITIVE în dosarul restituirilor ilegale ale plajelor

Mazăre - 9 ani de închisoare, Borcea - 5 ani. Sentințe DEFINITIVE în dosarul restituirilor ilegale ale plajelor
Publicat: 08/02/2019, 08:08
Actualizat: 25/03/2019, 22:28

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentința definitivă în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța: Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, iar Cristian Borcea la 5 ani de închisoare. În primă instanță, Mazăre primise 4 ani, iar Borcea a fost achitat. Eliberat condiționat în urmă cu cîteva luni, acesta s-a predat deja la Poliția Ilfov și se va întoarce în detenție la Rahova, în timp ce Mazăre se află în Madagascar. Procesul a durat nouă ani, iar pronunțarea sentinței finale a fost amânată de opt ori consecutiv.

Potrivit rechizitoriului DNA, „în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu,cu știință, au soluționat în moddefectuoso serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor aproprietățiiasupra unor mari suprafețe de teren la carenu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

În mod legal, a fost revendicată suprafața de309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decâtjumătatedin cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întinderede trei ori mai maredecât cea revendicată – aproapeun milion de metri pătrați. Au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare fac obiectulexclusival proprietății publice, adică nu pot ajungesub nicio formăîn proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptățite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-și vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintămai puțin de 1%din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunțe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fostpredestinate, cu mult înainte de soluționarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracțional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fostsubevaluate, unele, la prețuride 10 ori mai micidecât prețurile reale.

Concret, între aceste terenuri figurează:

– terenul în suprafață de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracții acvaticeAqua Magicde către firma Aqualand (la care unul dintre acționarii principali este Popa Basarab,vărulprimarului Mazăre Radu Ștefan);

– terenul în suprafață de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajunsîn proprietatea familiei Mazăre(primarul, mama și fratele);

Vila lui Radu Mazăre de pe malul lacului Siutghiol

– terenul în suprafață de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natură celor îndreptățiți, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acționar și administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acționar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un prețde 100 de ori mai micdecât cel real.”

Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproximativ28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alți doi învinuiți din dosar, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu, în societatea comercială „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu și Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceastamoșteniseproprietăți impresionante în București și Constanța și lăsase partea sa din moștenireAcademiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acționat ca mandatari în numele acesteia și au solicitat Primăriei Constanța să intre în posesia unor suprafețe de teren ce însumau12.500.000 de metri pătrați. Mai mult, ei au vândutsuccesiv drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici.

Cristian Borcea a achiziționat de la cei doi asociați, la prețuri modice, o cotă de12,25%din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătrați. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța a luat act de „vânzările” și „revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referateaprobatede primarul Mazăre, potrivit rechizitoriului DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Produsele cu care vânzătorii de pe litoral au dat lovitura. Se vând ca pâinea caldă,...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Ilegal în România. N-ai voie să transporți cu mașina. Faci închisoare cu executare garantat
Cătălin Scărlătescu, sub papucul iubitei. Chiar se umilește
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×