Medicamente pentru cancer contrafăcute, aduse de evazioniști, vândute printr-un lanț de farmacii. UPDATE

Medicamente pentru cancer contrafăcute, aduse de evazioniști, vândute printr-un lanț de farmacii. UPDATE
Publicat: 28/01/2015, 12:20

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au descins la 64 de adrese – domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale din București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt.

UPDATE. Gruparea suspectată de evaziune la care anchetatorii au făcut miercuri percheziții ar fi adus din Turcia medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului și le-ar fi vândut în România printr-un lanț de farmacii, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliție.

Potrivit surselor citate, mai mulți bolnavi de cancer au reclamat la Poliție că au achiziționat citostatice contrafăcute de la un lanț de farmacii, despre care știau că au produse mai ieftine.

Polițiștii au deschis o anchetă și au descoperit o rețea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spațiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în țară, prin intermediul lanțului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.

Suspecții ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre aceste medicamente erau contrafăcute.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conțineau substanța activă care ar fi trebuit să-i ajute.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, miercuri, 64 de percheziții la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale din București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt, urmând să fie duse la audieri zece persoane.

Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală și spălare de bani la comerțul cu medicamente pentru boli grave. Douăzeci de firme specializate în depozitarea și vânzarea de medicamente s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste trei milioane de euro, potrivit Poliției Române.

„În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanții societăților comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piața internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăților implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracțional, iar banii astfel obținuți fiind reintroduși în circuitul ilicit prin transferuri bancare și contracte de împrumut fictive”, arată Poliția Română, într-un comunicat de presă.

Prin acest mecanism, în circuitul legal din România și din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanții firmelor vizate în dosar, mai susțin anchetatorii.

La percheziții participă aproape 200 de polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, luptători de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști. Acțiunea este coordonată de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și sprijinită de Serviciul Român de Informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor