Medicii amenință că ies în stradă. Reacția ministrului Sănătății: „Continuăm acțiunile și demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar”

Medicii amenință că ies în stradă. Reacția ministrului Sănătății: Continuăm acțiunile și demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar
Publicat: 10/09/2013, 18:19
Actualizat: 19/05/2015, 15:40

Medicii amenință cu proteste de proporții în perioada următoare dacă doleanțele lor nu sunt ascultate și respectate de către autorități. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vorbește, însă, de continuarea reformei în sistemul sanitar, precizând că este deschis la negocieri.

„Ministerul Sănătății își continuă acțiunile și demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar. După cum știți, se află în dezbatere publică un set de proiecte de lege, precum și principiile și elementele componente ale pachetului de bază de servicii medicale. Până în prezent, pe marginea acestora, am organizat deja patru dezbateri publice regionale, la Alexandria, Craiova, Constanța și Sighișoara, la care au participat sute de profesioniști și oameni interesați, iar în perioada următoare organizăm dezbateri similare la Iași, Oradea și Timișoara”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

Medicii amenință inclusiv cu demisii în bloc dacă doleanțele lor nu vor fi luate în seamă de autorități. 40.000 de doctori ar urma să iasă în stradă în semn de protest, afirmă reprezentanții lor.

În aceste condiții, șeful de la sănătate a mai spus că, până la finele lunii septembrie, instituția pe care o conduce va avea „noi runde de discuții cu toți partenerii ministerului – Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, societățile și patronatele medicilor de familie, asociații ale medicilor de ambulatoriu, asociațiile de pacienți, sindicatele, reprezentanții producătorilor de medicamente”.

„În momentul de față, analizăm toate propunerile primite pentru a perfecționa proiectele de acte normative și, evident, avem în vedere finalizarea lor printr-un acord larg, cuprinzător și satisfăcător pentru partenerii noștri. Între timp, am văzut că a apărut un punct de vedere exprimat de Coaliția profesioniștilor din sistemul sanitar, în legătură cu care doresc să fac câteva precizări. Încă de la începutul mandatului am pornit de la premisa că reforma sănătății nu se poate face decât printr-o amplă și permanentă consultare. Din acest punct de vedere, din partea ministerului Sănătății a existat și există toată deschiderea și implicarea pentru colaborare. Asigurarea unui nivel de venituri decent pentru medici și personalul medical, găsirea unor soluții privind finanțarea sistemului, precum și pentru cheltuirea eficientă a banilor publici sunt preocupări pe care ministerul Sănătății le împărtășește”, a mai spus Nicolăescu.

Pentru a preveni ieșirea în stradă a medicilor, ministerul Sănătății îi invită în continuare la discuții și dezbateri pe reprezentanții cadrelor medicale pentru găsirea celor mai bune soluții. „Solicit ca orice manifestare a lumii medicale să nu-i afecteze pe cetățeni. Fac un apel la responsabilitate și echilibru, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit în urma eventualelor proteste, iar acestea să nu distorsioneze eforturile de reformare a sistemului medical românesc”, a punctat șeful de la sănătate.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Miroase a canalizare la tine în baie? Ce s-a întâmplat, de fapt, cu instalația ta...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...