Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod

Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 08/08/2022, 17:07
Actualizat: 08/08/2022, 17:44

Medicii de familie avertizează că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

Alexandru Rafila a transmis un mesaj prin care i-a sfătuit pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă cât mai repede la medicii lor de familie pentru a-și ridica prescripțiile pentru pastilele de iodură de potasiu.

Medicii de familie nu sunt de acord și susțin că anunțul ministrului Sănătății va produce un adevărat haos în cabine.

„Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.”,a mai precizat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat, în 24 iunie, că ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind intrat în vigoare. Aceste pastile se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

Alexandru Rafila: Distribuția pastilelor e perfect funcțională

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus, luni, Rafila, răspunzând la o întrebare a reporterilor.

El a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”., a mai susținut ministrul Sănătății, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult