Medicii de familie, nemulțumiți de OUG privind tratarea asimptomaticilor: A fost emisă fără consultare cu practicienii

Medicii de familie, nemulțumiți de OUG privind tratarea asimptomaticilor: A fost emisă fără consultare cu practicienii
Trei medici infectați cu coronavirus au fugit din spitalul din Târgu Jiu, unde era internați. Unde i-a găsit poliția
Publicat: 26/10/2020, 06:25

Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicina Generală (SNMF) reproșează Guvernului că a emis OUG 180/2020 prin care bolnavii de coronavirus asimptomatici sau cu simptome ușoare vor fi tratați la domiciliu fără o consultare prealabilă a practicienilor.

SNMF spune că acești bolnavi rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice. Medicii de familie psun că actul normativ introduce noțiuni punitive și imperative precum „PENALIZARE” sau „OBLIGAȚIE”, care este ilegală și nu are nicio prevedere care să clarifice procedurile de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic sau cel care refuză testarea. „Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, mai spune sursa citată.

„Penalizarea” sau „obligația”, ilegale

„Societatea Naţionala de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) constată cu indignare că există o nouă «tradiţie», cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca «penalizare» sau «obligaţie» – ilegala, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, arată un comunicat de presă al SNMF.

SNMF susține că această OUG este o dovadă a lipsei de considerație față de un sfert din medicii din România și pacienții lor.

„Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgenţă, fapt atestat de de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conţinut, reprezintă dovada lipsei de consideraţie faţă de un sfert dintre medicii din România şi pacienţii lor. Ignoraţi voit de autorităţi în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice şi pedepse atunci când sistemul nu mai face faţă. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti. Ba dimpotriva! Vrem să asigurăm populaţia că noi, medicii de familie, la fel ca toţi ceilalţi profesionişti din sănătate, vom fi în continuare alături de toţi pacienţii noştri şi îi vom îngriji cu toate resursele şi capacitatea noastră, aşa cum am făcut de la începutul pandemiei”, potrivit documentului de presă.

105 lei pentru fiecare caz în parte

„Vom utiliza consultaţia la distanţă şi vom îngriji astfel pacienţii cu COVID-19 fără a pune în pericol pe ceilalţi pacienţi neinfectaţi cu SARS CoV-2 şi care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru că da, atât cei infectati şi contactii lor cât şi contactii contacţilor sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi! Vom găsi soluţii pe care decidenţii încă nu le-au identificat pentru ca în relaţie directă cu pacienţii şi cu boala, cunoaştem realităţile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii şi funcţionarii din birouri şi vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului şi a comunităţii. Aşa am făcut şi atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre şi a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate! Avem nevoie de resurse suplimentare dar avem nevoie, mai ales, de respect şi colaborare din partea autoritatilor!”, a conchis sursa citată.

Ordonanţa de Guvern referitoare la bolnavii asimptomatici sau cu simptome uşoare prevede că aceştia vor fi monitorizaţi de către medicii de familie ”dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii este redus”. Concediile medicale pentru aceste persoane vor fi emise tot de către medicii de familie, la fel şi pentru persoanele care s-au aflat în izolare. Medicii de familie vor primi câte 105 lei pentru fiecare caz monitorizat, în baza unui contract civil ce urmează a fi încheiat.

Ministerul Sănătăţii a transmis noi precizări cu privire la procedurile care trebuie urmate

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

În cazul în care diagnosticul este infirmat, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

În cazul în care testarea confirma că persoana este infectată cu COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă uşoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist şi va primi concediu medical de la medicul de familie.

Persoanele fără simptome care se testează, iar testul este pozitiv, de asemenea, pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinării (contact direct cu personă infectată sau vine din zona roşie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson