Medicii ruși îi cer lui Vladimir Putin încetarea chinului la care este supus Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului. Ce au scris în petiție

Medicii ruși îi cer lui Vladimir Putin încetarea chinului la care este supus Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului. Ce au scris în petiție
Sursă Foto - DigiFm.ro
Publicat: 11/01/2023, 12:32

Medicii ruși denunță abuzurile la care este supus în închisoare liderul opoziției Aleksei Navalnîi. Aceștia i-au transmis lui Vladimir Putin o scrisoare deschisă în care acuză „un comportament nepotrivit” în urma căruia Navalnîi s-ar fi îmbolnăvit.

„Cerem să i se permită să fie examinat de medici civili, iar, în cazul unor simptome, să fie spitalizat pentru examinare şi tratament complet”, se menţionează în scrisoarea deschisă, semnată de 290 de medici şi care a fost publicată pe Facebook.

Alexei Navalnîi a fost trimis la carceră pe 31 decembrie pentru că s-a spălat pe față cu o jumătate de oră mai devreme.

Potrivit site-ului independent rusesc Meduza (cu sediul în Letonia), el a fost retrimis în izolare de Anul Nou, pentru a zecea oară de când a fost încarcerat în 2021 pentru nouă ani în urma unei sentinţe într-un dosar despre care Navalnîi şi simpatizanţii săi susţin că a fost ‘orchestrat’ de Kremlin.

„Evident, din punct de vedere medical, Aleksei nu primeşte suficientă asistenţă medicală, iar izolarea sa într-o celulă disciplinară este absolut contraindicată pentru afecţiunea sa”, susţin semnatarii scrisorii.

„Nu putem şi nu avem dreptul să privim cu braţele încrucişate atacurile deliberate asupra sănătăţii politicianului Aleksei Navalnîi”, se arată în scrisoarea publicată de site-ul Meduza.

În opinia lor, „refuzul reprezentanţilor serviciilor penitenciare de a-i furniza lui Aleksei medicamentele necesare reprezintă o ameninţare directă la viaţa sa”.

Avocaţii lui Navalnîi, acum în vârstă de 46 de ani, susţin că clientul lor are febră şi tuşeşte, iar responsabilii închisorii nu îi permit să primească medicamentaţia necesară.

Navalnîi, pedepsit deja de 10 ori de când a ajuns în 2021 în închisoare

În scrisoarea lor, medicii îi amintesc lui Putin că este garantul Constituţiei ruse, care stipulează în Articolul 41 că „fiecare cetăţean”, inclusiv deţinuţii, are dreptul la asistenţă medicală.

Navalnîi, pedepsit deja de zece ori de când a ajuns în 2021 la închisoarea nr. 6 din regiunea Vladimir, declarase cu o zi înainte într-un mesaj transmis prin avocaţii săi pe Telegram că fusese trimis în celula disciplinară în 31 decembrie pentru că s-a spălat pe faţă cu jumătate de oră mai devreme decât trebuia: se spălase la 05:24, în timp ce potrivit programului trebuia să se spele la 06:00, conform Meduza.

Opozantul mai spune că de fiecare dată când este băgat la carceră slăbeşte în jur de 3,5 kg, la care se adaugă şi imposibilitatea de a primi vizite.

Navalnîi, care a primit anul trecut Premiul Saharov din partea Parlamentului European, consideră că scopul serviciilor penitenciare este de a-l îmbolnăvi pe deţinut, astfel încât acesta să nu aibă altă opţiune decât să coopereze.

„Este recomandat să nu vă îmbolnăviţi. Dacă vă îmbolnăviţi, atunci va trebui să cereţi câte ceva administraţiei: pastile, asistenţă medicală, şosete de lână… Simţind că au o nouă pârghie de presiune asupra ta, administraţia începe să-ţi răsucească mâinile la spate” afirmă el.

Justiţia rusă a respins în noiembrie 2022 un recurs al avocaţilor lui Navalnîi şi a confirmat pedeapsa de nouă ani de închisoare care i-a fost dată pentru fraudă şi sfidarea instanţei, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea dimineții despre Maia MORGENSTERN! Anunţ de ultimă oră despre marea actriţă a României
Oana Lis, diagnosticată cu o boală teribilă. „Mi s-a părut ceva ciudat și am mers...
Horoscop marți, 28 martie 2023. Zodia care are probleme cu banii