Medicul Beatrice Mahler, despre prevenția şi depistarea infecției cu Flurona: „E o soluţie cu o evoluţie bună sub tratament”

Medicul Beatrice Mahler, despre prevenția şi depistarea infecției cu Flurona: E o soluţie cu o evoluţie bună sub tratament
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” / Sursa Foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 05/01/2022, 19:41

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a explicat cum se pot contracta două virusuri concomitent, COVID şi gripă, cât de periculoasă este această combinație şi ce măsuri avem la îndemână pentru a ne trata.

Flurona a trezit suspiciuni în Europa. Este vorba despre infectarea simultană cu virusul gripei şi cu SARS-COV-2. În România însă, nu se fac încă secvențieri ca să vedem dacă avem pacienți dublu infectați, însă medicii vin cu sfaturi utile.

Beatrice Mahler, manager la Institutul „Marius Nasta” din București, a explicat, pentru Antena3, cum ne putem infecta în același timp și cu gripă și cu COVID.

„Riscurile de infectare cu orice afecțiune care se transmite pe cale aeriană sunt mai mari în comunitate de cât în spital unde purtarea măștii este obligatorie, indiferent de momentul valului pandemic.

Prin urmare riscul să ne infectăm cu două virusuri este posibil și acest sezon aduce acest tip de infecții în prim plan. pentru că masca nu s-a mai purtat cu aceeași rigurozitate faţă de anul trecut.

De asemenea, este extrem de important să concentrăm atenția noastră asupra tuturor tipurilor de tratament profilactic și mă refer aici inclusiv la vaccinarea antigripală, dar și la vaccinarea pentru a proteja organismul sau pentru a-i crește gradul de imunitate față de alte infecții, nu doar virale dar și bacteriene, infecții care dacă apar la un pacient după trecerea prin COVID sunt foarte dificil de tratat”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Cum depistăm Flurona (COVID și gripă)

„În acest moment nu este posibil un diagnostic diferențial doar pe baza simptomelor. Există test antigen rapid pentru diagnostic diferențial atâta al infecției COVID dar și al infecției gripale.

Prin urmare medicul chiar și medicul de familie poate să facă acest test antigen rapid și să facă un diagnostic diferențial dacă suntem infectați cu una sau cu ambele virusuri, iar tratamentul pentru o formă ușoară de COVID știm că se realizează doar cu tratament sau medicație simptomatică administrată de medicul de familie, dar și pentru o infecție virală simplă tratamentul poate fi simptomatic.

Altfel este nevoie de un consult din partea medicului specialist și de o indicație și o inițiere a tratamentului antiviral cât mai repede pentru că în ambele cazuri tratamentul antiviral început în primele zile de la debutul simptomelor schimbă în bine evoluția bolii”, a mai afirmat dr. Beatrice Mahler.

Cât de gravă este această combinație

„Din păcate, nu avem foarte multe informații în acest sens. Până în acest moment nu avem cazuri care să fie pus probleme deosebite, dar sigur atenția trebuie îndreptată spre cercetare a acestor tipuri de combinații.

Din ce ştim în acest moment cel puțin pot să vă spun la caz pe de COVID asociat cu tuberculoză, tot o afecțiune pe cale aeriană, că evoluția lor a fost destul de bună, iar pacienții care au avut tuberculoză și au făcut concomitent COVID, diagnosticate amândouă în același timp, au avut o evoluție bună și au trecut cu bine prin ambele afecțiuni.

Nu sunt date la nivel mondial despre aceasta asociere dar cu siguranță trebuie să monitorizăm ce se întâmplă, iar pacienții simptomatici cu orice simptom care afectează căile respiratorii de la tuse, dureri în gât, febră trebuie să se prezinte la medic să își facă un diagnostic diferențial într-o primă etapă și apoi un tratament adecvat”, a mai arătat medicul Beatrice Mahler.

Întrebată dacă există cazuri pe teritoriul României care să nu fi fost depistate, medicul Beatrice Mahler a spus:

„Probabil că da, de aceea este o recomandare ca pacienții care își fac un test antigel rapid SARS-COV-2 să își facă și un test antigen pentru diagnosticul diferențial al gripei. E o soluție utilă pentru că gripa beneficiază de tratament antiviral și are evoluție bună sub tratament. Chiar dacă suntem vaccinați împotriva gripei putem să dezvoltăm o formă ușoară de gripă”, a mai spus medicul Beatrice Mahler la Antena 3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Carmen Grebenișan, declarată câștigătoare a Survivor România! Alina Ceușan a făcut anunțul. 'Este învingătoarea noastră...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O casieră din Suceava a fost condamnată la închisoare pentru că nu a scanat produsele...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe...
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în termen de...
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la emisiune: „Ce...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023