Medicul care ar fi efectuat liposucția în urma căreia o femeie a murit nu avea competențe pentru intervenții de chirurgie estetică, ci maxilo-facială

Medicul care ar fi efectuat liposucția în urma căreia o femeie a murit nu avea competențe pentru intervenții de chirurgie estetică, ci maxilo-facială
Publicat: 14/02/2013, 14:52
Actualizat: 05/07/2016, 23:27

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Galați au declarat că dr. Călin Doboș, medicul care a operat-o pe femeia care a murit în urma unei intervenții de liposucție avea competeție pentru intervențiile chirurgicale maxilo-faciale, nu și pentru chirurgia estetică.

Mai mult, clinica privată Hyperion dinGalați, unde pacienta a fost operată, iar la trei zile după intervenție a ajuns în stare gravă la spital, decedând ulterior, este închisă de la declanșarea scandalului, poarta curții fiind încuiată cu lacăt, potrivit corespondentului Mediafax.

Mai mult, la clinica unde femeia a fost operată nu sunt anunțuri legate de un program de lucru, și nici un termen la care unitatea ar urma să fie redeschisă, poarta curții fiind închisă cu lacăt.

De asemenea, medicul Călin Doboș, despre care rudele femeii decedate afirmă că ar fi cel care a făcut operația de liposucție, nu a putut fi contactat de la declanșarea acestui scandal, la numărul său de telefon răspunzând o femeie care a susținut că apreciază interesul jurnaliștilor pentru a obține un punct de vedere în cazul pacientei decedate și că medicul îi va contacta atunci când va decide să facă lucrul acesta.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP)Galațispun că, potrivit documentelor instituției, medicul Călin Doboș nu avea competențe necesare pentru a face intervenții de chirurgie plastică, ci doar intervenții chirurgicale maxilo-faciale.

„Din documentele noastre, la clinica respectivă dr. Călin Doboș are competențe pentru intervenții chirurgicale maxilo-faciale, nu și pentru chirurgie estetică. Pentru intervenții de chirurgie plastică este înregistrat doctorul Lucescu Cristian”, a declarat directorulDSPGalați, dr. Valentin Boldea, precizând însă că aceste documente nu au mai fost actualizate din 2010, deși orice clinică sau cabinet are obligația să comunice orice modificare care apare în statut sau în organigramă.

Boldea a mai spus căDSPnu poate confirma nici dacă medicul Doboș este cel care a făcut operația, acest lucru urmând să fie stabilit în urma anchetelor începute în acest caz.

Colegiul medicilor va face o anchetă în acest caz

Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus că a primit informații legate de faptul că medicul Călin Doboș ar fi rezident la specializarea chirurgie plastică, dar că nu a verificat aceste informații, competența verificării informațiilor revenind celor care fac o anchetă în acest caz.

„Am auzit că este rezident, dar nu am informații clare în acest sens. Ce vă pot spune este că dacă lucrurile stau astfel, atunci el ar fi putut face astfel de intervenții doar sub supravegherea unui medic specialist. Această spuraveghere nu presupune ca medicul specialist să fie alături de cel care operează, în sala de operații, ci să-și dea acordul pentru pentru aceste intervenții. În această situație, răspunzători pentru eventuale situații care apar ulterior sunt atât medicul rezident, cât și cel specialist”, a declarat Astărăstoae.

La rândul său, vicepreședintele Colegiului MedicilorGalați, dr. Mihai Polinschi, a spus că ancheta în acest caz se află în desfășurare și imediat ce vor exista concluzii ale acestei anchete ele vor fi făcute publice.

Medicul anchetat se recomandă drept membru mai multor asociații profesionale

În CV-ul pe care medicul Călin Doboș l-a postat pe site-ul său se precizează că acesta a absolvit Facultatea de Medicină Generală și Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Potrivit sursei citate, între 1992 și 1998 acesta a fost student al Institutului Medico-Militar, secția din Târgu Mures, iar în 1995 a absolvit, în cadrul institutului, Școala de ofițeri, primind gradul de locotenent. Totodată, între 1998 și 2002, Doboș a făcut stagii de chirurgie în centrele universitare din Târgu Mureș, Iași, București, Cluj-Napoca șiGalați, iar între 1999 și 2000 a lucrat ca asistent universitar la Catedra de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.

În CV-ul prezentat pe site-ul lui Doboș mai apar și informații leagte de activitatea sa în acest domeniu. „Încă din anul I de facultate, de la 19 ani, a început să facă intervenții de chirurgie a pielii: alunițe, chiste, lipoame, cancere de piele cu reconstructive etc”, se arată pe site.

De asemenea, este prezentată și o cronologie a activității sale în acest domeniu.

Potrivit site-ului, Doboș este membru al unor asociații profesionale precum Societatea Română de Microchirurgie Reconstructivă, Societatea Română de Chirurgie Estetică, Societatea Română de Medicină Estetică, European Medical Laser Association, World Society of Anti-Aging Medicine, The European Academy of Cosmetic Surgery sau Societe Francaise de Chirurgie Esthetique.

Doboș este cunoscut înGalațica fiind „medicul vedetelor”.

Medicul Călin Doboș este acuzat de malpraxis de către rudele unei femei de 37 de ani care a murit la câteva săptămâni după ce a făcut o operație de liposucție. Dr. Doboș este cunoscut în Galați ca fiind „medicul vedetelor”.

Pacientă, originară din Brăila, a suferit în urmă cu trei săptămâni o operație de liposucție la Clinica Hyperion dinGalați, iar la trei zile de la intervenție starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit, intrând în comă ca urmare a unei infecții generalizate.

Astfel, femeia a fost internată la Spitalul de Urgență „Sfântul Andrei” dinGalați, unde a fost diagnosticată cu insuficiență multiplă de organ, iar marți seară pacienta a murit.

Familia femeii a depus, luni, o plângere la Colegiul Medicilor, acuzându-l de malpraxis pe medicul care a operat-o pe pacientă.

„Era o operație în urma căreia nu ar fi trebuit să apară complicații, din punctul meu de vedere, dar cred că s-a grăbit pentru că avea mulți clienți care așteptau să fie operați sau tranșați, mai bine zis”, afirma Daniel Ciuraru, fratele pacientei, precizând că medicul care a operat-o pe femeie este Călin Doboș.

La rândul lor, reprezentanții Colegiului MedicilorGalațispuneau că vor solicita toate documentele în acest caz atât de la clinica privată, cât și de la spitalul la care este internată femeia.

Procurorii și polițiștii s-au autosesizat în acest caz, fiind deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

„S-a întocmit un dosar de cercetare penală cu autori necunoscuți, urmând să fie identificate persoanele implicate. Dacă aceste persoane vor fi identificate drept responsabile pentru deces, ele vor fi cercetate pentru ucidere din culpă, conform, art. 178, alin. 1 și 2 din Codul penal”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă JudecătoriaGalați, Ionel Gâlcă.

Tudor Neacșu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu