Medicul Emilian Imbri: Nu trebuie să ne sperie boala, ci faptul că nu ştim câţi vor rezista complicaţiilor ei

Medicul Emilian Imbri: Nu trebuie să ne sperie boala, ci faptul că nu ştim câţi vor rezista complicaţiilor ei
Florin Cîțu, contrazis de Emilian Imbri: „Eu aș spune că nu vom lăsa masca nici anul viitor...”
Publicat: 23/09/2020, 07:04
Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, spune că se așteaptă ca numărul infectărilor cu coronavirus să crească cam după două-trei săptămâni de la începerea școlii, „și este normal să crească”.
„Deşi, luni, cifrele erau mai mici, erau mai alarmante decât astăzi (marţi – n.red). De ce? Luni au fost raportate 808 de noi îmbolnăviri la vreo 6.000 de teste. Şi dacă la 6.000 de teste apar 800 de pozitivi, la de trei ori mai multe teste – 21.000, câte s-au făcut marţi – am putea avea peste 2.000 de infectaţi, ceea ce ar fi fost într-adevăr spectaculos şi chiar de speriat, având în vedere că noi am avut o singură zi cu 1.700 de infectări, maximum.
Dar, iată că, la 21.000 de teste, au ieşit doar 1.059 de infectări. Ceea ce este sub 1.300 unde am avut noi un şoc, 1.500 care iarăşi a fost un platou o perioadă de timp. Faptul că acum sunt 1.059 iarăşi ne face să ne gândim că ar fi bine să ne temperăm cu declaraţiile, să ne uităm la ce se întâmplăă în zilele următoare. Eu mă aştept să mai crească cifrele cam după două-trei săptămâni de la începerea şcolii, şi este normal să crească.
Dar nu am chiar aşa mari temeri că se va ajunge la 2.000 de cazuri pe zi cum văd specialiştii”, a estimat dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, potrivit adevărul.ro.

Imbri, depre imunizarea în masă

Imbri explică faptul că, pentru a vorbi de o imunizare în masă, ar fi nevoie ca peste 40-50% din populaţie să treacă prin boală. „Gândiţi-vă că noi suntem acum la un 5%. Păi dacă noi ne speriem la 5%, ce ar fi să ne trezim dintr-odată cu un 25%? Dintr-odată însemnând în câteva săptămâni! Nu că ne-am speria, cred că am fugi şi ne-am ascunde.
Asta ca o pandemie nu să-şi atingă scopul, ci forţa. Ea este oricum în plină evoluţie. În toate ţările numărul infectărilor creşte. Eu cred că în momentul de faţă suntem încă avantajaţi de măsurile pe care le-am luat în martie şi am reuşit atunci să temperăm transmiterea. Ar fi bine să putem să ţinem acest fenomen în frâu, să nu lăsăm să crească numărul zilnic al infectărilor. Pentru că de oprit este imposibil”, susţine expertul.

„Nu știu dacă o să scape careva neîmbolnăvit”

Medicul mai spune că atunci când vom avea medicaţie şi pentru coronavirus, vom putea să stăm liniştiţi. „Pentru că acest virus produce ceea ce niciun alt virus nu e capabil, în corpul uman. Este ceva îngrozitor de răutăcios acest virus. Şi cred că va mai dura până vom avea vaccin. Ca atare, o vaccinare cu o imunizare în masă ar putea să ajute în timp.
Cam trei-patru ani de aici înainte mai avem să fim atenţi faţă de acest virus. Nu ştiu dacă o să scape careva neîmbolnăvit. Nu trebuie să ne sperie boala, ci faptul că nu ştim câţi vor rezista complicaţiilor pe care acest virus le determină în organism. Şi pe care încă nu le ştie nimeni întru totul. Până acum sunt doar câteva lucruri ştiute şi care sunt cam de speriat, ca să zic aşa”, explică medicul.
Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult