Membrii CNA cer DEMITEREA Laurei Georgescu

Membrii CNA cer DEMITEREA Laurei Georgescu
Publicat: 19/03/2015, 12:45

Monica Gubernat, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a propus, joi, colegilor săi adoptarea unei decizii prin care să se solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din funcția de președinte al Consiliului.

Monica Gubernat a făcut această propunere la începutul ședinței de joi a Consiliului. Ea a solicitat, de fapt, introducerea unui astfel de punct pe ordinea de zi a ședinței CNA de joi.

UPDATE 12:40 Șase membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au votat pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcția de președinte al CNA și pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. „Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, șase «pentru» și un vot «împotrivă», prin vot secret, așa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei președinte Laura Georgescu și, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului”, a anunțat Radu Călin Cristea, membru al Consiliului.

Gubernat a invocat în acest sens „conflictul permanent” din interiorul CNA, care a ajuns în instanță.

„Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituției, conflict care a ajuns în instanță, conflictele de interese rezultate în urma acestei acțiuni și o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât (în instanță, n.r.), trebuie să depună o interpelare, acea interpelare va suna în felul următor: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondențe cu diverse instituții ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea și de imaginea instituției, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcția de președinte a doamnei Laura Georgescu”, a spus Monica Gubernat.

Ea a făcut referire la faptul că Laura Georgescu, președintele CNA, a dat în judecată, pe 9 martie, CNA și șase membri ai CNA – Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Viorel Vasile Buda -, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuțiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției.

Aceasta a cerut instanței anularea unui act administrativ al Consiliului Național al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Laura Georgescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată 6 membri CNA și a cerut instanței anularea ROF al instituției, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.

Laura Georgescu nu a fost prezentă la începutul ședinței CNA de joi, în care Monica Gubernat a făcut propunerea privind luarea unei eventuale decizii prin care Consiliul să solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din funcția de președinte al CNA.

Pe de altă parte, Legea audiovizualului nu prevede această posibilitate, de adoptare a unei astfel de decizii.

Potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, „(1) Membrii Consiliului pot fi demiși, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situații: a) în cazul incapacității de a-și exercita funcția pentru o perioadă mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. (2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul”.

În momentul difuzării acestei știri, CNA se află în sala de ședințe a Consiliului, din care au fost scoși reprezentanții presei.

În sala de ședințe se află în acest moment Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu (care nu are încă drept de vot), Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Din sala de ședințe a plecat membrul CNA Lorand Turos, din cauză că Radu Călin Cristea (cel care conduce ședința de joi a Consiliului, în calitate de președinte de ședință) a propus organizarea alegerilor pentru funcția de vicepreședinte al CNA.

Această funcție a devenit vacantă în septembrie 2014, după ce Viorel Vasile Buda și-a dat demisia, invocând motive personale. Ulterior, în luna octombrie, Lorand Turos și-a depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CNA.

Însă, în ședința de joi, Lorand Turos a spus că nu este corect ca vicepreședintele CNA să fie ales într-o ședință în care nu sunt toți membrii Consiliului, iar unul dintre membri – Radu Herjeu – nu are încă drept de vot.

De asemenea, Lorand Turos a spus că, dacă se continuă această procedură privind alegerea vicepreședintelui, el își retrage candidatura și părăsește sala de ședințe a CNA.

Acest lucru s-a și întâmplat după ce șapte membri ai CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) au votat „pentru” organizarea, joi, a alegerilor pentru funcția de vicepreședinte al CNA. „Împotrivă” a votat doar Lorand Turos, care ulterior a și anunțat public că își retrage candidatura la funcția de vicepreședinte al CNA și a părăsit sala de ședințe a Consiliului.

Astfel, CNA nu mai poate organiza alegeri pentru vicepreședintele Consiliului. Motivul este acela că Legea audiovizualului prevede la articolul 14 că „vicepreședintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezența a cel puțin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani”.

Doar opt membri ai CNA continuă să se afle în prezent în sala de ședințe a Consiliului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea și Radu Herjeu), însă Herjeu nu are drept de vot. Laura Georgescu nu este prezentă în sala de ședințe a Consiliului, iar Viorel Vasile Buda este în concediu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
×