Membru în CA al SRTv, către Claudiu Săftoiu: Ați transformat TVR în USL-TV

Membru în CA al SRTv, către Claudiu Săftoiu: Ați transformat TVR în USL-TV
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 29/07/2014, 22:18

Ada Meseșan, membru în Consiliul de Administrație (CA) al SRTv, semnează, alături de Romina Surugiu și Radu Carp, o scrisoare deschisă adresată lui Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, pe care îl acuză că, în timpul mandatului său, „TVR s-a transformat în USL-TV”.

„Nu comentăm strategia electorală a USL, care impune fuga de dezbaterile deschise pentru a nu explica publicului de ce, din tot ce s-a promis, nu s-a realizat nimic. Contestăm, însă, poziția conducerii executive a TVR, care pune comanda politică a USL deasupra interesului public”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Claudiu Săftoiu și remisă MEDIAFAX.

Semnatarii documentului își exprimă nemulțumirea cu privire la revenirea la decizia din 7 noiembrie privind distribuirea timpilor de antenă – hotărâre anunțată vineri printr-un comunicat de presă remis de SRTv – și acuză postul de televiziune național de lipsă de imparțialitate.

„În ședința CA al TVR din 8 noiembrie condusă de dumneavoastră s-a decis cu majoritate de voturi, dumneavoastră personal având împuternicirea de a vota din partea a trei membri ai Consiliului, că prima ofertă electorală pe care reprezentanții dumneavoastră au înaintat-o, pe 7 noiembrie, partidelor politice participante la alegerile din 9 decembrie, încalcă atât rolul televiziunii naționale de a informa publicul, în mod real, prin dezbateri, asupra calității ofertei actorilor politici care participă la alegeri, cât și scopul direct al oricărei televiziuni de a atrage un public cât mai numeros și mai divers, în fața emisiunilor pe care le realizează. Concret, în ședința CA s-a decis ca timpul dedicat campaniei electorale să fie împărțit în mod egal între emisiunile de dezbateri și filmulețele electorale, de asemenea, ca emisiunile de dezbateri electorale să aibă loc în zilele de miercuri și joi, urmând ca ziua de luni să fie împărțită între dezbatere și promovare de filme electorale, iar moderatorii dezbaterilor să fie selectați dintre jurnaliștii cu notorietate publică, nu așa cum suna oferta din 7 noiembrie, care avansa persoane necunoscute, fără anvergură profesională”, se arată în scrisoare
a deschisă.

În acest context, cei trei membri ai CA al TVR care au semnat scrisoarea deschisă – Ada Meseșan, Radu Carp (membri în CA din partea PDL) și Romina Surugiu (din partea Administrației Prezidențiale) – au subliniat că această decizie îi aparține exclusiv lui Claudiu Săftoiu.

„Astăzi, 9 noiembrie, în Comunicatul de presă al TVR referitor la negocierea timpilor de antenă cu partidele politice se menționează următoarele: ‘La întâlnirea de astăzi, 9 noiembrie, noua propunere a SRTv, ca emisiunile de dezbateri să aibă loc în zilele miercuri și joi, a fost acceptată de reprezentanții ARD, dar respinsă de cei ai UDMR și USL, care prefera zilele de marți, respectiv vineri. Constatând imposibilitatea unui consens pentru o variantă sau alta, SRTv va propune partidelor politice varianta inițială, prezentată pe 7 noiembrie și acceptată de majoritatea participantților la negocieri, cea în care dezbaterile erau fixate în zilele de marți și vineri. La prima întâlnire, din data de 7 noiembrie, reprezentanții SRTv s-au întâlnit cu cei ai principalelor partide și alianțe politice: USL, ARD și UDMR. În timpul discuțiilor, TVR a propus zilele de marți și de vineri pentru dezbaterile electorale. Propunerea a fost acceptată de reprezentanții UDMR și USL, însă a fost respinsă de cei de la ARD'”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Acest fragment din Comunicatul remis mass-media de către Departamentul de Comunicare al TVR reprezintă decizia unilaterală a dumneavoastră, în calitate de președinte-director general al instituției, fapt ce contravine ultimei decizii a Consiliului de Administrație al TVR din data de 8 noiembrie referitoare la strategia postului public de televiziune în ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale. Conform legii nr. 41/1994, art. 27, al. A, cât și potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a TVR, capitolul 3, art. 1, Consiliul de Administrație aprobă concepția de dezvoltare a societății și normele privitoare la strategia și structura programelor”, continuă documentul.

La prima întâlnire, din data de 7 noiembrie, reprezentanții SRTv s-au întâlnit cu cei ai principalelor partide și alianțe politice: USL, ARD și UDMR. În timpul discuțiilor, TVR a propus zilele de marți și de vineri pentru dezbaterile electorale. Propunerea a fost acceptată de reprezentanții UDMR și USL, însă a fost respinsă de cei de la ARD.

TVR a anunțat, tot miercuri, printr-un comunicat de presă, că Televiziunea Română va difuza în campania pentru alegerile parlamentare emisiuni de promovare electorală, în zilele de luni, miercuri și joi, și emisiuni de dezbatere electorală, în zilele de marți și vineri.

Miercuri, Ada Meseșan a declarat pentru MEDIAFAX, în calitate de consultant al Alianței România Dreaptă (ARD), că TVR a impus o grilă de emisiuni electorale din care dezbaterile lipsesc aproape complet și care reprezintă „o protejare fățișă a intereselor politice ale USL”.

„Conducerea TVR face politică, nu presă. Face politică, în loc să respecte regula de bază a unei televiziuni naționale, cea de informare corectă a opiniei publice. Așa-zisa ofertă a TVR privind emisiunile electorale prezentată alianțelor și partidelor participante la campania din această toamnă reprezintă o protejare fățișă a intereselor politice ale USL”, a declarat miercuri Ada Meseșan.

Vineri, TVR a anunțat într-un comunicat remis MEDIAFAX că oferta timpilor de antenă la televiziunea publică pentru campania electorală a fost recalculată, în condițiile anunțării, în ultimul moment, de către BEC, a listelor definitive cu candidaturi.

Alina Dan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice