MESAJ. Iohannis, către românii de pretutindeni: Mulți v-ați întors acasă cu un bagaj important de cunoștințe și experiențe dobândite în străinătate, pe care sunteți gata să le puneți în slujba României

MESAJ. Iohannis, către românii de pretutindeni: Mulți v-ați întors acasă cu un bagaj important de cunoștințe și experiențe dobândite în străinătate, pe care sunteți gata să le puneți în slujba României
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Curtea Constituțională judecă sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon
Publicat: 31/05/2020, 12:02
Actualizat: 06/04/2021, 22:17

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate și de încurajare a aportului tuturor pentru reconstrucția economică a României, afectată de pandemie.

Mesajul președintelui României lui Klaus Iohannis se adresează atât românilor din țară, cât și celor din diaspora sau celor veniți acasă în contextul declanșat de noul coronavirus.

„Ultima duminică a lunii mai ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi dedicată celor aflați dincolo de hotare, dar rămași aproape de țara natală, în gând și în suflet. Fiecare român, acolo unde se află, este un ambasador al tradițiilor, culturii și obiceiurilor noastre, al creativității și al spiritului românesc.

Ultimele luni au pus o lume întreagă la grea încercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai mulți dintre români s-au comportat în mod exemplar. Responsabilitatea fiecăruia şi solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toți să trecem mai ușor prin această pandemie.

Am traversat momente dificile și vă mulțumesc pentru că ați înțeles apelurile autorităților române. Mulți dintre dumneavoastră v-ați întors acasă cu un bagaj important de cunoștințe și experiențe dobândite în străinătate, pe care sunteți gata să le puneți în slujba României. Prin măsurile și politicile publice cuprinse în programul de reconstrucție economică, acest capital prețios pe care îl reprezentați fiecare dintre dumneavoastră va putea să fie valorificat pentru dezvoltarea țării noastre.

Este nevoie de toți românii, de „aici” și de „acolo”, din țară și din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă și sigură pe care ne-o dorim. La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”

Ludovic Orban: „Sângele apă nu se face”

Și premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj în care pune accentul pe responsabilitatea Executivului de a-I susține pe cei peste un milion de români care s-au întos acasă, după dificultățile provocare de criza COVID-19.

„Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați.

În pofida distanței fizice care ne desparte și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, ”sângele apă nu se face”.

Fie că ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului să-i susținem în mod concret pe frații noștri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite să contribuie la păstrarea identității, tradițiilor și culturii românilor din comunitățile istorice, dar și din cele  recent formate.

Indiferent pe ce meleaguri de află, comunitățile de români din afara granițelor întregesc cu mândrie neamul și națiunea română.

Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul. Am apreciat că este responsabilitatea autorităților statului să le ofere oportunități pentru ca tot mai mulți să rămână acasă. La nivelul Guvernului avem în vedere noi măsuri care să îi determine să-și pună în valoare aici, în țară, expertiza și experiența acumulate în străinătate. Este în beneficiul tuturor să construim împreună România europeană, țară în care sunt apărate și garantate libertățile și drepturile cetățenilor și care oferă fiecăruia șanse la o viață mai bună și la prosperitate.

Poporul român are nevoie de toți fii săi, indiferent în ce colț al lumii se află.

La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!”

Sărbătoarea, marcată inițial de ziua Apostolului românilor

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români, potrivit Agerpres.

După anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, prin modificarea articolului 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi. Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai. În expunerea de motive se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?