• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

MESAJE DE PAȘTE sau MESAJE DE PAȘTI? Care este forma corectă

MESAJE DE PAȘTE sau MESAJE DE PAȘTI? Care este forma corectă
MESAJE și URĂRI de PAȘTE sau MESAJE și URĂRI de PAȘTI?

MESAJE DE PEȘTE și URĂRI DE PAȘTE sau MESAJE și URĂRI de PAȘTI? Pentru că mai mulți cititori gândul ne-au întrebat care este forma corectă (Paște sau Paști?), am consultat dicționarele și pe specialiștii= pentru a vă furniza cele mai competente păreri. Prin urmare, care este forma corectă a cuvântului pe care îl folosim cu toții în perioada sărbătorilor pascale?

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Română (DOOM) arată că „Paște” este forma la singular a substantivului propriu masculin Paște. Forma de plural este Paști, dar pentru formula Sfintele Paști, se arată în DOOM.

„În limba vorbită pronunțăm Paști, însă multe dintre cuvinte le pronunțăm greșit în vorbirea directă.  Forma corectă este cea din DOOM”, spune Dia Stoicescu, profesoară de limba română la Școala Centrală.

Doina Popescu, profesoară de limba română la Liceul Tudor Vianu din Capitală, spune că atunci când vine vorba despre sărbătoarea pascală ea ar folosi mai degrabă Paște.

„Eu folosesc Paște pentru sărbătoare, pentru că este una singură, o singură sărbătoare. Paști este forma de plural și nu l-am folosit, pentru că de obicei apare în expresii colocviale, cu caracter peiorativ. Și Caragiale a folosit în nuvela „O făclie de Paște” forma Paște”, a explicat profesoara.

Profesorul Constantin Lăzărescu de la Colegiul Național „Sf.Sava” din Capitală spune că pentru sărbătoare ar trebui să folosim „Paște”. „Însă ambele forme sunt corecte. Putem folosi și MESAJE DE PAȘTE, dar și MESAJE DE PAȘTI. Pentru ultima formă ar fi bine să  folosim și sintagma „Mesaje de Sfintele Sărbători de Paști”, a spus profesorul.

Regretatul profesor George Pruteanu susținea că ambele forme sunt corecte. Într-o emisiune „Doar o vorbă să-și mai spun”din aprilie 1998, George Pruteanu afirma că „amândouă formele sunt la fel de corecte, și alte subtilități pe această temă nu au substanță, e o falsă problemă”. Ulterior, el avea să facă precizări și pe blog – „Se spune fie „sărbătorile de Paști” pentru plural, fie „sărbătoarea Paștelui” pentru singural”, scria profesorul George Pruteanu pe blogul său.

PAȘTE FERICIT și HRITOS A ÎNVIAT!

Inchide