Mesajul Patriarhului Ierusalimului pentru români

Mesajul Patriarhului Ierusalimului pentru români
Publicat: 24/10/2014, 17:52

Delegația Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Teofil al III-lea a ajuns la București, în jurul orei 12.30, aducând o icoană cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.

Primirea a fost făcută de Înaltpreasfințitul Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul ortodox român din Ungaria, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După o slujbă care a fost săvârșită în salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă din București, PF Teofil al III-lea a spus că este bucuros că a ajuns pentru cinstirea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

„Înaltpreasfinția Voastră, sunt tare bucuros de faptul că astăzi Bunul Dumnezeu și Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, m-a învrednicit să pot să fiu prezent în țara dumneavoastră și în mijlocul dumneavoastră pe aceste meleaguri pe care sfinții au trăit și au binecuvântat poporul român. Sunt tare bucuros că astăzi am reușit să aduc în țara dumneavoastră un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pentru că, după cum bine știți, popoarele ortodoxe nu cunosc granițe. Popoarele noastre sunt unite prin credința noastră creștin ortodoxă”, a spus PF Teofil al III-lea.

Apoi delegația Bisericii Ortoodxă Română și cea a Ierusalimului s-au deplasat către Catedrala Patriarhală.

Peste 800 de preoți ai bisericilor din Capitală și din Ilfov, zeci de studenți ai seminariilor teologice și credincioși au mers în procesiune pe Dealul Patriarhiei (Colina Bucuriei).

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou , Ocrotitorul Bucureștilor, cea cu moștele domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, precum și icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci au fost așezate într-un baldachin special amenajat.

Patriarhul României a adresat un cuvânt miilor de credincioși care s-au așezat la coadă încă de la ora 4.00 dimineața pentru a fi primii care se închină la raclele sfinte.

„Iubiți pelerini, viața fiecărui creștin poate fi com­parată cu o călăto­rie spirituală către împărăția cerurilor, întrucât aceasta con­stituie scopul princi­pal al existenței noas­tre pe acest pământ, după cum ne învață Sfântul Apostol Pavel zicând: «Nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie». Pentru fiecare creștin, pelerinajul la moaștele sfinților constituie un prinos de cinstire adus lucrării harului lui Dumnezeu în oameni și o mare binecuvântare pentru a spori în viața duhovnicească”, a spus PF Daniel.

La rândul său, Preafericitul Teofil al III-lea a transmis poporului român un mesaj de binecuvântare și și-a exprimat satisfacția pentru posibilitatea de a fi prezent „pe aceste meleaguri pe care sfinții au trăit și au binecuvântat poporul român”.

„Venim de la Ierusalim, care este leagănul mărturisirii jertfei și a învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Vă aducem harul Sfântului Mormânt și salutările creștinilor din Țara Sfântă. Aceste ținuturi binecuvântate ale României și biserica sa nu sunt străine sau îndepărtate de noi, fiindcă predecesorii noștri, adică mari patriarhi ai Orașului Sfânt Ierusalim, ca Dositei și Hrisant, au lucrat ca îndrumători spirituali în aceste ținuturi și au reușit, prin activitatea lor pastorală, spirituală și educațională, să păstreze intacte învățăturile și credința ortodoxă”, a spus PF Teofil al III-lea.

Preafericitul Teofil al III-lea se va afla în România în perioada 24 – 27 octombrie, la invitația Patriarhului Daniel.

Cinstirea Sfântului Dimitrie cel Nou, hramul Catedralei Patriarhale, va avea loc până pe 28 octombrie.

Pelerinii care vor veni să se închine la sfintele moaște pot participa și la slujbele ce vor fi oficiate atât în Catedrala Patriarhală, cât și în altarul de vară din proximitatea acestuia. Slujbele vor începe la ora 18.00 în fiecare seară. Sfânta Liturghie va fi oficiată dimineața, de la ora 9.00.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Patriarhul Teofil al III-lea și delegația de la Ierusalim participă la Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu. Această biserică a fost sfințită, în iunie 1707, de Patriarhul Hrisant Nottara al Ierusalimului.

Luni, în ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Patriarhul Teofil și Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci va fi dusă înapoi în Țara Sfântă luni seară, odată cu plecarea lui Teofil al III-lea. Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și cele ale Sfântului Constantin Brâncoveanu vor rămâne sub baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale până marți. Racla cu moaștele lui Constantin Brâncoveanu se păstrează în singura ctitorie a domnitorului din București, Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” de la Kilometrul 0, în timp ce moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou sunt păstrate în Catedrala Patriarhală.

În timpul pelerinajului, reprezentanții Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor vor împărți mâncare pelerinilor – zilnic aproximativ 4.000 de porții. Pe timpul nopții, pelerinii vor primi ceai, cafea și apă plată.

De asemenea, vor fi asigurate asistența medicală primară și asistența medicală de urgență cu sprijinul SMURD, al Serviciului de Ambulanță București Ilfov și al Crucii Roșii Sector 4. Pe Dealul Patriarhiei se vor afla zilnic și 200 de jandarmi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată