Mihai Mălaimare, după ce a pierdut procesul cu ANI: Să vină Georgescu din pușcărie să conducă Teatrul Masca, eu vreau să emigrez în Rusia

Mihai Mălaimare, după ce a pierdut procesul cu ANI: Să vină Georgescu din pușcărie să conducă Teatrul Masca, eu vreau să emigrez în Rusia
Publicat: 24/04/2015, 14:53

Mihai Mălaimare a pierdut, joi, definitiv procesul în care a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI) prin care s-a stabilit că s-a aflat în stare de incompatibilitate între anii 2008 și 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cât și manager, respectiv director al Teatrului Masca din București.

Contactat, vineri, de agenția MEDIAFAX, actorul Mihai Mălaimare, care este director și fondator al Teatrului Masca (o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București), a declarat că nu mai este nicio cale de atac în procesul său cu ANI.

Mihai Mălaimare a mai spus că nu consideră îndreptățită decizia instanței.

„Nu o consider îndreptățită, nici vorbă. Singura chestiune care îmi rămâne de făcut este să emigrez și o voi face. Să vină domnul Georgescu din pușcărie să conducă el Teatrul Masca, pentru că el este cinstit”, a spus Mihai Mălaimare. Acesta s-a referit la Horia Georgescu, fostul președinte al ANI, aflat în arest preventiv din 18 martie, într-un dosar în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate.

Întrebat care sunt procedurile prin care trebuie să părăsească conducerea Teatrului Masca, în urma deciziei instanței, Mihai Mălaimare a spus că urmează să aibă o discuție cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

„Am aflat decizia instanței ieri (joi, n.r.) și nu știu care sunt exact procedurile. O să discut cu primarul”, a spus Mihai Mălaimare.

Mălaimare a insistat însă că vrea să plece din România și a precizat că și-a propus să emigreze în Rusia.

„E o chestiune serioasă. Vreau să emigrez în Rusia și am să mă duc. Am auzit că l-au primit pe actorul acela francez (Gérard Depardieu, n.r.). Cred că o să mă primească și pe mine. Trebuie să fie undeva în Siberia un teatru pe care să-l aduc la viață. Eu știu limba rusă, așa că nu-i nicio problemă”, a spus Mihai Mălaimare.

El a precizat că îi felicită pe cei de la ANI, pentru că au rezolvat marele său caz de incompatibilitate.

„25 de ani am condus un teatru (Masca, n.r.), pe care l-am adus în față. Nu mă împiedic de niște inși de doi bani, care au mințit în instanță, dar asta este justiția în România”, a mai spus Mălaimare.

Teatrul Masca a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înființării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbușea un sistem și când inclusiv arta își punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, și Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Național, la acea vreme și cadre didactice la IATC „I. L. Caragiale” București, au decis atunci că a venit momentul unui nou început, potrivit site-ului instituției de cultură.

Judecătorii instanței supreme au dat câștig de cauză inspectorilor de integritate, după ce actorul Mihai Mălaimare a contestat raportul întocmit în cazul său. Mălaimare a contestat raportul mai întâi la Curtea de Apel București (CAB), instanță care i-a respins acțiunea, pe 19 iunie 2013. Decizia magistraților de la CAB nu a fost definitivă, motiv pentru care actorul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

În urma analizării dosarului, judecătorii i-au respins, joi, recursul lui Mălaimare.

Mihai Mălaimare a fost în incompatibilitate din decembrie 2008 până în ianuarie 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Național al Audiovizualului, cât și manager, respectiv director al Teatrului Masca din București, anunța, pe 7 martie 2013, Agenția Națională de Integritate.

Potrivit ANI, în perioada 15 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2013, Mihai Adrian Mălaimare a fost, simultan, atât membru titular în Consiliul Național al Audiovizualului, funcție de demnitate publică asimilată celei de secretar de stat, cât și manager, respectiv director al Teatrului Masca din București, funcție de conducere specifică instituțiilor publice, încălcând astfel dispozițiile articolului 12, alineatul 5 din Legea 504/2002 – Legea audiovizualului, precum și articolul 84, alineatul 1, litera c și articolul 84, alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

ANI precizat, în 2013, că Mihai Mălaimare a fost numit, prin hotărâre a Parlamentului, membru titular în Consiliul Național al Audiovizualului pentru un mandat de șase ani, începând cu data de 4 noiembrie 2008, pe care a început să-l exercite din 15 decembrie 2008, conform Deciziei CNA nr. 1119/2008.

Pe 11 ianuarie 2013, mandatul lui Mihai Mălaimare de membru în Consiliului Național al Audiovizualului a încetat, în urma demisiei acestuia.

Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Mihai Mălaimare a demisionat din funcția de membru al CNA pe 11 ianuarie 2013 și a anunțat, la momentul respectiv, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că demisia sa din funcția de membru al Consiliului este una „de onoare”, precizând că are un document de la Parlament potrivit căruia putea ocupa în același timp funcția de membru CNA și cea de director al Teatrului Masca.

El preciza că a decis să demisioneze din CNA, deși la acel moment ANI încă nu îl declarase incompatibil cu funcția ocupată în Consiliu.

„Îmi voi apăra drepturile ca orice cetățean și mă voi supune deciziei instanței. Adică, dacă voi avea câștig de cauză, atunci ANI trebuie să se aștepte că va plăti (…) Dacă eu voi pierde, atunci cariera mea s-a încheiat, cariera mea de român. Pentru că, în conformitate cu Legea ANI, dacă eu pierd, mă dau afară și de la teatru, deci nu mai am voie să fiu trei ani demnitar. Un proces poate să dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus încă doi ani (cât ar dura procesul, n.r.), plus încă trei în care nu aș avea voie să practic meseria asta în România, sunt 60 și ceva de ani în care mă voi fi săturat de viață”, a mai afirmat la momentul respectiv Mihai Mălaimare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață