Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a primit „undă verde” din partea comisiilor de specialitate

Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a primit „undă verde din partea comisiilor de specialitate
Publicat: 16/11/2015, 15:41

Audierea sa a avut loc cu ușile închise. La finalul discuțiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

„S-a discutat foarte mult de obiectivele de alocare bugetară, obiectivul ultim fiind acela de a trece la 2% alocare din PIB începând cu 2017, pentru următorii zece ani”, a declarat Mihnea Motoc.

Mihnea Motoc afirmat că este onorat de faptul că premierul desemnat Dacian Cioloș i-a încredințat potofoliul Apărării Naționale.

„Țin să transmit opiniei publice că principalul sentiment care mă încearcă este cel de extremă onoare pentru propunerea făcută de premierul desemnat, Dacian Cioloș, de a-mi încredința portofoliul Apărării Naționale, pentru că este instituția cu cea mai îndelungată tradiție și istorie, cu fapte de glorie și cota cea mai mare de încredere în rândul românilor. (…) Dincolo de o discuție foarte bună a rezultat un vot unanim care mă obligă și mă responsabilizează”, a declarat Mihnea Motoc, după audieri.

Mihnea Motoc a precizat că discuțiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care „ridică provocări și prezintă riscuri pentru România”.

„Vorbim de amenințările de pe flancul estic, dar și de amenințările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană și implicit pe cea a României”, a spus ministrul propus pentru portofoliul de la Apărare, precizând că a vorbit despre continuitate și previzibilitate în orientarea și funcționarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta — componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat.

Întrebat dacă marea provocare pentru flancul estic al NATO o reprezintă Răsăritul sau Sudul în momentul de față, Motoc a răspuns: „Ambele”.

„Pe flancul estic avem evoluțiile din estul Ucrainei care s-au adăugat anexării ilegale a Crimeei cu consecința unei stări de instabilitate, unei modificări a tabloului de forțe în regiunea mai amplă a Mării Negre. Pe flancul sudic, cum declaram la început, sunt toate fenomenele apărute pe fundalul stării extinse de instabilitate și de conflict din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, care sunt de relevanță și de preocupare, inclusiv pentru România, chiar dacă nu suntem în proximitate geografică în raport cu această regiune”, a spus Motoc, adăugând că în acest sens se gândește „numai” la recentul summit de la București al aliaților est-europeni care nu au discutat numai despre situația de la Est, ci a luat în discuție și riscurile pe „filieră sudică”.

Mihnea Motoc și-a exprimat speranța că „dincolo de acest sprijin de la nivelul comisiilor”, împreună cu echipa sa, va demonstra „prin dialog susținut” că merită să beneficieze de acest sprijin și în continuare.

„Am asigurat pe distinșii membri ai comisiilor reunite că mă voi călăuzi după cea mai mare transparență pe care o poate permite exigența din jurul instituției militare, i-am asigurat că mă voi orienta după așteptările legate de garantarea integrității, corectitudinii și legalității în toate măsurile întreprinse la nivelul ministerului Apărării Naționale. (…) Vom demonsta ca ansamblu al echipei alcătuite de premierul desemnat Dacian Cioloș, vom demonstra prin dialog deschis, prin dialog susținut cu comisiile de resort că merităm să benificiem de acest sprijin și în continuare”, a declarat ministrul propus la ministerul Apărării Naționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom