Mii de angajați de la Finanțe au oprit lucrul, marți dimineață. Ce revendică

Mii de angajați de la Finanțe au oprit lucrul, marți dimineață. Ce revendică
Publicat: 03/11/2015, 10:21

Alianța Sindicatelor Sed Lex a anunțat, marți, că angajații din instituțiile fiscale, din primării și din alte unități din administrația locală au declanșat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creșteri salariele similare celor acordate în învățământ și sănătate.

Potrivit reprezentanților Sed Lex, acțiunile de protest au fost declanșate spontan și durata acestora nu poate fi precizată, angajații din administrație publică reclamând faptul că lor nu le-au fost acordate creșteri salariale, în condițiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.

„Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ș chiar între angajații din cadrul administrației publice (vezi creșterile salariale acordate în învățământ și sănătate, precum și angajaților din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanțelor Publice și ANAF), salariații din domeniul Fiscului, din primării și din alte instituții din administrația publică centrală și locală au declanăat au declanșat acțiuni spontane la nivel național, solicitând în mod expres acordarea de creșteri salariale”, spun liderii Sed Lex, într-un comunicat de presă.

La Cluj, peste 300 de angajați ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, marți dimineață, și s-au adunat în curtea instituției.

Liderul de sindicat din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Cluj, Ilie Rostogol, a declarat, marți, corespondnetului MEDIAFAX că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor s-a făcut „pe ascuns”.

„Suntem nemulțumiți de faptul că, pe ascuns, printr-o Ordonanță de Guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor și ANAF cu peste 60%, iar nouă, celor din teritoriu, ni s-a transmis că majorarea va avea loc doar în primul trimestru al anului viitor. Noi suntem albinele, colectăm banii, iar ei care coordonează își majorează salariile”, a spus Rostogol.

Potrivit acestuia, oamenii vor rămâne în curtea instituției, așteptând rezultatele unei întâlniri care are loc la București, la Ministerul Finanțelor, cu conducerea DGFP Cluj, pentru rezolvarea conflictului.

Aproximativ 3.000 de angajați ai Regionale Finanțelor Publice Ploiești, care include județele Prahova, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Călărași și Giurgiu, au întrerupt și ei lucrul și au ieșit în stradă, nemulțumiți că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.

„Oamenii sunt extrem de revoltați pentru faptul că guvernanții găsesc întotdeauna soluții pentru ei, dar niciodată pentru cei care muncesc efectiv”, a declarat corespondentului MEDIAFAX liderul Sindicatului Finanțe Prahova Sed Lex, Aurel Fănică.

Și la Suceava, activitatea Administrației Finanțelor Publice este blocată, după ce angajații au întrerupt lucrul.

Liderul sindical Gheorghiță Tudosca a declarat că protestul este spontan și că salariații vor să atragă atenția că angajații administrațiilor județene și de sector nu primesc majorări conform ordonanței adoptate de guvern. El consideră că munca angajaților din administrațiile județene este importantă pentru că acesta este ce care asigură activitatea de bază.

Liderul sindical a precizat că salariul mediu în Administrația Finanțelor Publice Suceava este de 2.500 de lei, iar instituția are 370 angajați, din care circa 200 în structura din municipiul Suceava, iar restul în municipii din județ.

Ministerul Finanțelor a anunțat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcționarii publici și personalul contractual din Ministerul Finanțelor, ANAF, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută.

Ministerul Finanțelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creștere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara pentru MEDIAFAX că astfel salariile angajaților în cauză vor crește cu peste 60%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×