Mii de pelerini, în prima zi a hramului Catedralei patriarhale

Mii de pelerini, în prima zi a hramului Catedralei patriarhale
Publicat: 24/10/2015, 00:22

Pelerinajul a început după mai multe procesiuni, una cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, alta cu moaștele Sfinților împărați Constantin și Elena, acestea două întâlnindu-se la Crucea Brâncoveană de la baza Colinei Patriarhiei, unde a avut loc întâmpinarea moaștelor celor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, aduse la București de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Soborul de preoți care conducea procesiunea, urmat de credincioși, a fost întâmpinat de PF Daniel la altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Raclele cu moaștele sfinților au fost depuse spre închinare într-un baldachin nou de pe Colina Patriarhiei unde vor rămâne spre închinare până miercuri.

Delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, a ajuns la București în joi seară, aducând cu ei racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi.

În cuvântul adresat de PF Daniel pelerinilor veniți la hramul Catedralei Patriarhale București, acesta a explicat misiunea sfinților ierarhi, „învățători, rugători și ocrotitori ai ortodoxiei”.

„Prezența în aceste zile de sărbătoare, la București, în perioada 23 – 28 octombrie, a moaștelor Sfinților Trei Ierarhi, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toți: ierarhi, cler, viețuitori ai mănăstirilor, credincioși pelerini din România și din străinătate, dar și un semn de comuniune frățească între ortodocșii greci și ortodocșii români, între Grecia și România, între Sfântul Munte Athos, aparținând Patriarhiei Ecumenice, și Patriarhia Română. De asemenea, această comuniune a sfinților este și un prilej de a marca două aniversări importante din viața Bisericii Ortodoxe Române: împlinirea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) și 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925)”, a spus PF Daniel.

El a arătat că modelul Sfinților Trei Ierarhi este și astăzi actual.

„Într-o lume dezorientată, lipsită de repere, Sfinții Trei Ierarhi oferă modele autentice care ne arată cum să fim cu adevărat creștini, indiferent de poziția socială sau de rangul deținut. În primul rând, ei sunt model pentru toți slujitorii Bisericii, care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinței și căutarea sfințeniei. Dar ei sunt și modele pentru conducătorii comunităților locale și ai popoarelor, care pot învăța de la ei responsabilitatea pentru apărarea și promovarea demnității persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Ei sunt modele pentru teologi de-a dialoga cu valorile culturii perene și ale științelor universului, oferindu-ne profunde explicații despre sensul vieții și despre creația lui Dumnezeu, despre modestie și prietenie, despre dreptate și generozitate, despre viața pământească trecătoare, ca timp și loc de căutare a vieții cerești netrecătoare. Dacă păcatul, ca existență umană egoistă și posesivă, produce violență, certuri și războaie, Sfinții Trei Ierarhi ne învață să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noștri și să-i ajutăm, spre a moșteni viața veșnică în lumina lui Hristos, în iubirea Preasfintei Treimi și în bucuria sfinților”, a mai spus patriarhul.

Printre pelerini, o femeie de aproape 50 de ani povestea tuturor celor din jur că este deja la pelerinajul cu numărul 500, arătând că a fost la procesiuni și în țară, și în străinătate.

„Poate vi se pare mult, dar să știți că am cel puțin 10 – 15 pelerinaje pe an, nu lipsesc de la marile sărbători în pofida programului destul de încărcat pe care îl am. Îmi place să particip la aceste pelerinaje pentru că de fiecare dată simt o încărcare duhovnicească pe care nu v-o pot explica în cuvinte. Încerc să învăț și copii să respecte zilele sfinților, dar nu vă pot spune că am mult succes, poate mai târziu”, a explicat femeia.

Au fost și pelerini care au spus că au trecut pe la Catedrală încă de joi, de teamă că poate vineri sau în zilele următoare nu vor reuși să stea la coadă.

„Am fost și ieri, era ora prânzului. Să știți că era coadă în biserică la racla Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului. Nu mi-a venit să cred că erau la coadă vreo 40 de persoane care așteptau să se închine sfântului, dar și altor icoane din Catedrala patriarhală. Azi am venit mai mult să mă uit, nu cred că mai pot să stau la coadă, dar, cine știe, poate mâine”, spunea un bărbat.

Ca la fiecare pelerinaj, credincioșii poartă cu ei sacoșe încărcate cu haine ale celor de acasă pe care vor să le atingă de racle pentru ca moaștele sfinților să îi ajute cu sănătate și putere.

Printre pelerinii veniți de dimineață, erau și trei tinere care povesteau cu veselie că astăzi au dat „un gol la școală” ca să vină să se închine sfinților pentru a le ajuta la examene.

„Nu mergem chiar la toate procesiunile, dar astăzi am venit, am preferat să lipsim de la școală ca să venim la biserică, în speranța că vom putea să ne închinăm în liniște. Dar se vede că, la fel ca noi, au gândit și cei peste 1.000 de oameni care au venit încă de la primele ore ale dimineții”, a spus una dintre fete.

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat ca în fiecare an la Patriarhie, se va desfășura până pe 28 octombrie.

Sâmbătă, de la ora 9.30, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, iar duminică, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.

Luni, 26 octombrie, de la ora 9.30, Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos (Pavel) de Drama va oficia Sfânta Liturghie, împreună cu alți ierarhi din țară și străinătate, preoți și diaconi, la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.

Marți, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, între orele 7.00 – 8.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească. În continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români și greci, preoți și diaconi, la Altarul de vară.

De asemenea, marți, 27 octombrie, la ora 19.00, la Sala Radio din București va avea loc etapa finală a celei de a opta ediții a concursului coral național de muzică bisericească intitulat Lăudați pe Domnul, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La acest eveniment, invitați speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, și actrița Ana Calciu.

Miercuri, 28 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, urmată de slujba de Te Deum în deschiderea ședinței solemne a Sfântului Sinod.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier