Mii de persoane, așteptate la Ziua Marinei, sărbătorită cu expoziții și muzică de fanfară

Mii de persoane, așteptate la Ziua Marinei, sărbătorită cu expoziții și muzică de fanfară
Publicat: 07/08/2013, 17:16
Actualizat: 16/06/2018, 18:42

Mii de persoane sunt așteptate să participe, în 15 august, la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei, care vor fi organizate, ca în fiecare an, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale Române, ceremoniile prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei vor începe cu o serie de manifestări culturale și artistice organizate în perioada 9 – 15 august, fiind vorba despre expoziții de tehnică militară, exerciții demonstrative, jocuri marinărești și spectacole artistice.

Festivitățile vor fi deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanța, unde, între orele 18.00 și 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinărești, dar și un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Acest program se va repeta și sâmbătă, când, tot la Constanța, vor mai fi organizate, în Portul Militar, expoziții de tehnică și nave, de pictură cu tematică de marină și de navomodele, iar la bordul fregatei „Regele Ferdinand” va fi vernisată o expoziție organizată de Muzeul Național Cotroceni. Expoziții similare vor fi organizate în aceeași zi și în Portul Militar din Mangalia, iar Muzeul Marinei Române, atât Constanța cât și filiala Mangalia, va putea fi vizitat gratuit între orele 9.00 – 17.00.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi organizate atât în Constanța cât și în Mangalia diferite simpozioane dedicate Zilei Marinei, dar și o serie de ceremonii militare și religioase, însoțite de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului.

La Constanța, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, vor fi organizate spectacole prezentate de către formațiile artistice ale Cercului Militar Constanța și de către Muzica Militară a Forțelor Navale.

Manifestările din 15 august, când se sărbătorește Ziua Marinei, se vor desfășura, la Constanța, pe platoul din fața Comandamentului Flotei Navale, fiind așteptate să asiste câteva mii de persoane, constănțeni și turiști.

Festivitățile vor cuprinde un ceremonial militar și exerciții demonstrative pe faleza Cazinoului, urmate de jocuri marinărești în Portul turistic Tomis, precum și de aprinderea pavoazului electric pe nave și retragerea cu torțe.

În Mangalia, ceremonialul militar și religios, urmat de exerciții ale scafandrilor Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale, exerciții miliare și jocuri marinărești vor fi organizate în portul turistic.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de MApN, și în celelalte garnizoane ale Forțelor Navale din Tulcea, Brăila și Galați se vor desfășura manifestări prilejuite de Ziua Marinei, fiind vorba despre ceremonialuri militare și religioase, depuneri de coroane de flori, parade ale navelor militare și civile, exerciții demonstrative, jocuri marinărești și spectacole artistice.

În Capitală, vor fi organizate duminică, 11 august, la debarcaderul din Parcul Herăstrău, un spectacol al Muzicii Militare a Forțelor Navale, jocuri marinărești și ateliere interactive organizate de către Școala de Aplicație a Forțelor Navale, iar în 15 august vor avea loc, între orele 10.00 – 12.00, un ceremonial militar și religios, depunerea unei ancore de flori pe apă și jocuri marinărești.

Ultima dată când președintele Traian Băsescu a particpat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei de la Constanța a fost în anul 2010, când a declarat că Ziua Marinei este ziua bărbatului, a oamenilor care știu, la bordul navelor, să fie solidari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925