Miliardarul Beny Steinmetz, arest la domiciliu în Israel. Omul de afaceri este judecat în lipsă în dosarul „Ferma Băneasa”

Miliardarul Beny Steinmetz, arest la domiciliu în Israel. Omul de afaceri este judecat în lipsă în dosarul „Ferma Băneasa
Publicat: 19/12/2016, 20:37

Steinmetz a fost plasat în arest la domiciliu, pentru două săptămâni, contra unei cauțiuni de 100 de milioane de șecheli (aproximativ 26 milioane de dolari), având interdicția să părăsească Israelul timp de 180 de zile, conform Bloomberg.

Compania minieră a lui Beny Steinmetz și a fratelui său, BSG Resources, a transmis într-un comunicat de presă citat de Reuters că Beny Steinmetz a fost reținut pentru audieri de poliția israeliană. „Acest eveniment este urmarea unor anchete în desfășurare și pe care BSGR le consideră depășite, legate de acuzațiile de mită și corupție împotriva BSGR”, a transmis compania lui Steinmetz.

Un purtător de cuvânt al Poliției israeliene a confirmat că un om de afaceri israelian a fost reținut sub suspiciunea de spălare de bani, însă nu i-a dezvăluit identitatea, conform Bloomberg. Investigația este făcută în colaborare cu autorități din SUA, Elveția și Guineea, a mai spus oficialul poliției israeliene.

Beny Steinmetz, care deține oficial doar o poziție de consultant la compania respectivă, este acuzat de coruperea unor oficiali guvernamentali din Guineea, în legătură cu zăcămintele pe care le exploatează acolo. Steinmetz și alți oameni de afaceri sunt acuzați că au plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali de la Conakry, capitala Guineei.

Scandalul din jurul lui Steinmetz este legat de proiectul zăcământului de minereu de fier de la Simandou, din Guineea, care ar valora 20 de miliarde de dolari. Compania lui Steinmetz a câștigat în 2008 de la guvernul de la Conakry dreptul de a exploata jumătate din acest zăcământ. Ulterior, compania și-a vândut 51% din drepturi gigantului brazilian minier Vale SA, în 2010, contra sumei de 2,5 miliarde de dolari, primin însă doar o tranșă de 500 de milioane, scrie Bloomberg.

BSGR a rămas fără drepturile de exploatare din Guineea, după ce o comisie guvernamentală a stabilit că licențele i-au fost acordate ca urmare a corupției. Steinmetz și compania sa au susținut însă că totul face parte din planul gigantului minier Rio Tinto, al doilea ca mărime din lume, de a recâștiga dreptul de exploatare a zăcământului de la Simandou.

În 2013, autoritățile din New York au deschis o acnhetă vizând spălarea de bani în legătură cu operațiunile de la Simandou. Un om de afaceri francez cu legături cu BSG Resources a fost deja condamnat pentru că a încercat să obstrucționeze ancheta și a încercat să mituiască un martor, mințind anchetatorii americani.

Acuzațiile din România: Steinmetz a pus banii pentru grupul infracțional care îl ajuta pe prințul Paul să revendice ilegal proprietăți

În România, miliardarul Beny Steinmetz este trimis în judecată în lipsă în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de omul său de legătură în România, israelianul Moshe Agavi, dar și de consultantul politic Tal Silberstein. Steinmetz a avut pe numele său un mandat de arestare preventivă, care a fost însă revocat de un judecător de la instanța supremă. În dosar, mai sunt judecați oamenii de afaceri Remus Truică și Dan Andronic, prințul Paul de România, un fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, un avocat și mai mulți foști oficiali și demnitari din Snagov.

Steinmetz este judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor.

Procurorii DNA acuză că în perioada 2006-2013, s-a format un grup infracțional organizat care avea ca scop obținerea prin retrocedarea de către stat a unor imobile cu valoare ridicată, precum Pădurea Snagov sau Ferma Regală Băneasa, ele fiind revendicate în mod ilegal de prințul Paul al României (Lambrino).

Paul a apelat la omul de afaceri Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, care să intervină la funcționarii din instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. La rândul său, Truică a apelat la personaje influente și cu bani, pentru a finanța coruperea oficialilor.

Printre aceștia s-a numărat și miliardarul Beny Steinmetz, care „a condus legăturile infracționale ale grupului organizat din afara țării, prezent rar în România, a asigurat mare parte din banii care au fost necesari pentru a fi avansați în cadrul proiectului infracțional ce formează obiectul cauzei”, conform procurorilor DNA.

Prințul Paul le-ar fi promis lui Remus Truică și celorlalți afaceriști finanțatori o cotă de 50%-80% din valoarea imobilelor revendicate de el – era vorba de peste 28 de hectare din Ferma Băneasa și aproximativ 30 de hectare de pădure din Snagov. Terenurile urmau să fie vândute apoi la prețuri mult subevaluate către firma Reciplia SA, care le-a vândut mai departe altor persoane, fără să obțină vreun ban în schimb, conform DNA.

Retrocedarea ilegală a pădurii Snagov a provocat un prejudiciu de peste 9,5 milioane de euro statului român, iar retrocedarea Fermei Băneasa un prejudiciu de aproape 136 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață