Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut
Publicat: 19/07/2013, 22:17
Actualizat: 19/07/2013, 22:17

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, vineri seară, după ce le-a fost prezentat contractul semnat între SNIMVJ și CEH, potrivit căruia societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului la prețul stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Potrivit președintelui Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, cei aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități din Valea Jiului – Petrila, Paroșeni și Uricani – au renunțat la protest și au ieșit la suprafață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că noul director al Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel, le-a prezentat ortacilor contractul prin care societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului, fiind vorba despre 220.000 de tone, iar prețul cu care se va face livrarea este cel stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Aurel Anghel a fost directorul Minei Paroșeni, un înlocuitor pentru această funcție urmând să fie numit în zilele următoare.

Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroșeni, sucursală a Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulțumiți că reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Totodată, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta și ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuții, pentru a se asigura că aceștia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Numărul protestatarilor din subteran a crescut pe măsură ce s-au alăturat ortaci din celelalte schimburi și la minele Petrila și Uricani, astfel că, vineri, aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități miniere ale SNIMVJ erau blocați în subteran.

Vineri după-amiază, aproximativ 500 dintre minerii aflați în subteran la Mina Paroșeni au decis să intre în greva foamei, considerând că sunt disprețuiți și ignorați de forurile decizionale.

De asemenea, 18 ortaci au fost aduși la suprafață după ce s-au simțit rău, doi dintre ei fiind transportați de ambulanțe la spital.

Tot vineri, la Prefectura Hunedoara au avut loc discuții privind identificarea unei soluții care să deblocheze situația creată. La întâlnire au participat, pe lângă directorii celor două societăți, Petre Drăgoescu (SNIMVJ) și Daniel Andronache (CEH), și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, directorul general adjunct în Ministerul Economiei, Sorin Găman, și prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar în urma discuțiilor s-a stabilit încheierea unui contract-cadru între cele două societăți.

Contractul-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, care se va încheia între Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) și Complexul Energectic Hunedoara (CEH), va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili prețul de achiziție a cărbunelui, în funcție de prețul cărbunelui provenit din țări terțe UE, influențat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, CEH, dar și de evoluția pieței de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Prefecturii Hunedoara.

Potrivit sursei citate, contractul se va încheia în cursul zilei de vineri, prin grija celor doi reprezentanți ai companiilor aflate în relații comerciale.

Directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a demisionat, vineri, din funcție, după ce Guvernul a decis ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei, ea urmând să fie condusă de un reprezentant PSD.

Drăgoescu a fost înlocuit în funcție de Aurel Anghel, directorul Minei Paroșeni și membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriță.

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componență trei unități miniere – Petrila, Paroșeni și Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător – Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanții CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia și Paroșeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârșitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?