MINISTERUL JUSTIȚIEI avertizează: Infracțiunile săvârșite în perioada stării de urgență sunt pedepsite mai dur

MINISTERUL JUSTIȚIEI avertizează: Infracțiunile săvârșite în perioada stării de urgență sunt pedepsite mai dur
Avertismentul MJ
Publicat: 25/03/2020, 15:21
Actualizat: 07/04/2021, 02:51

Ministerul Justiției (MJ) a lansat o campanie de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență. Astfel, se aduce în atenția opiniei publice faptul că încălcarea legii penale este pedepsită mai dur în această perioadă.

Campania lansată de MJ poartă numele de „Toleranță zero față de infracțiuni!” .

Potrivit Codului Penal, orice infracțiune săvârșită împotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se poate adăuga un spor de doi ani de închisoare, arată MJ.

Potrivit Codului Penal orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență se pedepsește în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se adaugă doi ani de închisoare, amintește sursa citată.

MINISTERUL JUSTIȚIEI avertizează: Infracțiunile săvârșite în perioada stării de urgență sunt pedepsite mai dur

Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

„În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de furt calificat în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani închisoare. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de tâlhărie calificată în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani și 4 luni închisoare, dacă fapta a fost săvârșită în timpul nopții. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani și 4 luni închisoare”, se arată în spotul campaniei Ministerului Justiției.

Toleranță zero față de infracțiuni! Campanie de informare a Ministerului Justiției privind pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență

Toleranță zero față de infracțiuni! Campanie de informare a Ministerului Justiției privind pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență

Publicată de Ministerul Justiției pe Miercuri, 25 martie 2020

Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită în stare de recidivă este sancționată în regim agravat.

Codul penal pedepsește faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituțiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor.

„Pedeapsa aplicată ajunge până la 5 ani de închisoare, respectiv până la 9 ani dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală și până la 15 ani dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane. Declarațiile false sau nedeclararea unor fapte către autoritățile abilitate poate fi pedepsită ca infracțiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare”, conform campaniei de informare.

Intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României constituie infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei, prevăzută la art. 362 din Codul penal.

„Acțiunile unor persoane de a profita de declararea stării de urgență pentru a distorsiona stocurile și vânzarea unor produse esențiale în contextul pandemiei (de exemplu:c materiale sanitare, echipamente de protecție, produse biocide pentru dezinfecție, dispozitive medicale și kituri pentru diagnosticare necesare pentru prevenirea infectării cu SARSCoV-2 etc.) pot fi pedepsite ca infracțiune”, se menționează în spotul MJ.

Fapta de îndemnare a publicului, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni (de exemplu, să nu respecte măsurile de carantină sau alte măsuri dispuse de autoritățile publice) este infracțiune și se pedepsește de legea penală cu închisoare de până la 7 ani.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut procurorilor toleranţă zero faţă de infractori, având un mesaj ferm şi pentru cetăţeni: „Fie respectaţi legea, fie o veţi simţi!”

Codul penal a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă. Modificările au înăsprit pedepsele aplicate celor ce comit infracţiuni în contextul stării de urgenţă.

Până azi, au fost întocmite 167 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi alte patru dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, pentru fals în declaraţii. În plus, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 1.336 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
E oficial! De când vor fi MAJORATE ALOCAŢIILE pentru copii. Câţi bani vor lua micuţii
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Euro 2020. Cum se răzbună Germania pe UEFA după ce forul european a interzis iluminarea...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Lovitură pentru cei vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca...
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...