Ministerul Justiției reacționează în cazul lui Mazăre: Statul român nu are competență în soluționarea cererii de extrădare!

Ministerul Justiției reacționează în cazul lui Mazăre: Statul român nu are competență în soluționarea cererii de extrădare!
Ministerul Justiției reacționează în cazul lui Mazăre: Statul român nu are competență în soluționarea cererii de extrădare! / Sursă FOTO: Mediafax Foto (colaj)
Publicat: 13/10/2020, 13:41
Actualizat: 13/10/2020, 13:58

Radu Mazăre a fost extrădat din Madagascar în mai 2019, dar la mai bine de un an după ce a ajuns în România, Tribunalul Antananarivo a decis luni, 12 octombrie 2020, că ex-primarul Constanței a fost extrădat ilegal, ceea ce înseamnă că ar trebui transferat din nou pe insula africană. Ministerul Justiției din România reacționează la o zi după decizia autorităților din Madagascar menționând că „statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile”.

Judecătorii Tribunalului Antananarivo au decis luni, 12 octombrie 2020, că Radu Mazăre a fost extrădat în România în mod ilegal în 2019, întrucât aceasta nu putea fi repatriat fără o hotărâre judecătorească.

Ministerul Justiției din România a transmis o serie de clarificări referitoare la extrădarea fostului edil de la Constanța, punctând faptul că statul român a primit o serie de documente din partea Madagascarului, printre care și „ordre d’extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar) – „ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar)”.

Ministerul Justiției, despre extrădarea lui Mazăre: MJ român nu are nicio competență să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere

„Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiției a întocmit la data 11 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiției al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) și ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).

Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2019.

Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională), statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat „ordre d’extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).

Potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competența Ministerului Afacerilor Interne – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională. În orice formă de cooperare judiciară internațională, soluționarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condițiile și termenele stabilite de acesta.

Ministerul Justiției român nu are nicio competență, dată de vreo normă internă sau internațională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziție este de a solicita informații privind stadiul procedurilor.

Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenție, un tratat sau pe curtoazia internațională, pornește de la o prezumție de bună credință și de respectare a normelor și principiilor de drept internațional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligația de a-și respecta propria lege atunci când soluționează cereri de cooperare judiciară în general și în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară”, transmite Ministerul Justiției din România.

Radu Mazăre, arestat pe 8 mai 2019

Radu Mazăre a fost arestat în data de 8 mai 2019, la solicitarea autorităţilor române. Ex-edilul Constanței era condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale. Pe 18 mai, urcat într-un avion cu destinația România, Radu Mazăre avea să fie predat autorităților de la noi din țară.

După un an distanță, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a finalizat dosarul instrumentat pe baza plângerii depuse de avocații lui Mazăre. Decizia judecătorilor din Madagascar este definitivă – Radu Mazăre a fost repatriat ilegal, fără să există o decizie a magistraților africani, drept pentru care trebuie readus în Madagascar, unde va avea parte de un proces corect!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...