Ministrul austriac al Familiei a făcut calculele: Reducerea alocațiilor pentru copiii străinilor, economie de 50 milioane euro anual

Redactor:
Catalina Mihai
Ministrul austriac al Familiei a făcut calculele: Reducerea alocațiilor pentru copiii străinilor, economie de 50 milioane euro anual
Ministrul austriac al Familiei a făcut calculele: Reducerea alocațiilor pentru copiii străinilor, economie de 50 milioane euro anual

Ministrul austriac al Familiei, Sophie Karmasin (ÖVP), a calculat implicațiile bugetare ale ideii lansate recent de șeful diplomației, Sebastian Kurz, referitor la alocațiile pentru copiii cetățenilor UE care muncesc în Austria.

Potrivit acestor calcule, dacă nivelul alocațiilor pentru copiii străinilor ar fi la nivelul celor din țara de origine, s-ar face o economie la bugetul Austriei de aproximativ 50 de milioane de euro pe an.

„O eliminare completă (a alocațiilor), așa cum solicită Marea Britanie, ar însemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia în considerare această variantă”, notează publicația citată.

Un purtător de cuvânt al ministrului Kurz a precizat, marți, pentru Heute, că propunerea privind alocațiile va fi făcută în septembrie, în cadrul unui grup de lucru al UE.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a cerut o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulțumit de faptul că statul austriac plătește o alocație de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deși în România această indemnizație este mult mai mică, potrivit Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinți muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus Sebastian Kurz.

Șeful diplomației (ÖVP) dorește ca valoarea alocațiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinții copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinți muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro.

„Suntem de aceeași părere cu britanicii: Marea Britanie dorește reforme în cadrul UE și asta trebuie să se întâmple rapid”, a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), a criticat poziția lui Kurz, prin urmare coaliția de guvernare va purta discuții în această vară pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Publicația Heute prezintă nivelul indemnizațiilor pentru copii din țările UE. În Danemarca indemnizația este de 197 de euro, în Germania de 184 de euro iar în Austria de 160 de euro. Cel mai puțin primește un copil din Grecia – 5 euro. Pe penultimul loc se află România, cu o alocație de 9 euro (publicația nu precizează faptul că a fost promulgată o lege de dublare a sumei).

Ministerul de Finanțe a precizat, răspunzând unei întrebări parlamentare, că Viena a dat, în 2013, indemnizații pentru copiii străinilor care muncesc în Austria în valoare de 206 milioane de euro, în creștere față de 2010, când au fost trimise 150 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au ajuns în Ungaria – 65 de milioane de euro. În Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, în Polonia – 31 de milioane, în Slovenia – 13 milioane de euro și în România – 11 milioane de euro.

MAE român a reacționat sâmbătă că nu este de acord cu luările de poziție publice ale ministrului de Externe al Austriei pe tema asistenței sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România, arătând că libera circulație presupune și accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale.

În comunicatul transmis sâmbătă, MAE român arată însă că menționarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestații sociale (alocația pentru copii) este nejustificată în condițiile în care România se regăsește abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocații (după Ungaria, Slovacia, Polonia și Slovenia).

„Libera circulație a persoanelor și lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca și ceilalți cetățeni europeni care lucrează în alte state membre, cetățenii români au și trebuie să aibă acces la prestațiile ce rezultă din munca depusă și contribuțiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă și contrară dreptului european în vigoare. În plus, gradul de integrare al cetățenilor români aflați în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci”, arată partea română.

O reacție a avut și ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a afirmat că mesajul ministrului austriac de Externe cu privire la alocațiile acordate copiilor români este incorect juridic și inacceptabil din punct de vedere politic, precizând că Guvernul României nu va accepta vreo formă de discriminare a cetățenilor români.

„Am luat act cu surprindere și dezamăgire de mesajul exprimat de către ministrul de Externe austriac, cu privire la alocațiile acordate copiilor români. Măsurile despre care vorbește ministrul Sebastian Kurz, și care sper să fie doar un gând nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE – principiul antidiscriminare și a celui privind libera circulație a persoanelor”, a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, citat într-un comunicat de presă remis duminică.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
BOMBĂ! Monolitul din Piatra Neamț a DISPĂRUT ca cel din America. Cine l-ar fi făcut...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Bărbatul cu care nu ar trebui să te căsătorești, potrivit zodiei tale. Femeia Balanță nu...
Inchide