Ministrul Cîmpeanu așteaptă ca ministerul să fie dat în judecată de profesorii de religie care și-ar putea pierde orele

Ministrul Cîmpeanu așteaptă ca ministerul să fie dat în judecată de profesorii de religie care și-ar putea pierde orele
Publicat: 26/02/2015, 20:40

Sorin Cîmpeanu a vorbit, joi, la Craiova, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, despre predarea orei de religie în școli, el menționând că, în urma deciziei Curții Constituționale, această materie este obligatorie „pentru stat și școală”, dar opțională pentru elev.

El a mai spus că decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.

„Este vorba de decizia Curții Constituționale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial – orele de religie sunt obligatorii pentru stat și școală și sunt opționale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educației a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinții pot opta pentru participarea la orele de religie și, dacă își exprimă această opțiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunț cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opțiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curții Constituționale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a spus ministrul.

El a precizat că a fost avansată ideea plasării acestei materii la începutul sau la finalul programului, dar că „norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început și sfârșit de program”.

„Deși a fost avansată ideea poziționării orelor de religie la începutul sau finalul programului, datorită numărului de ore care alcătuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decât într-o oarecare măsură problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început și sfârșit de program. Ajută, dar nu rezolvă”, a mai afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, la ora actuală religia este predată în școli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

„Profesorii au început activitatea legal din toate punctele de vedere în septembrie 2014 și nu mă îndoiesc că toți acei colegi, profesori de religie, își vor căuta dreptatea în justiție. Și în cazul în care și-o vor găsi, pentru că au toate argumentele să și-o găsească în acest fel, cineva trebuie să plătească salariile restante, așa cum se plătesc salariile restante pe Legea 221 și acel cineva este Ministerul Educaței Naționale (MEN). De unde să le plătească? Din bugetul educaței. Adică din acel buget despre care spunem că este insuficient și pe care dorim să îl folosim cât mai eficient”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru la Craiova, unde s-a întâlnit cu membrii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, dar și cu reprezentanți ai învățământului preuniversitar și universitar, dar și ai sindicatelor.

Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.

Ministrul Educației spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învățământ – primar, gimnazial și liceal, excepție făcând anul școlar 2015-2016, când își vor exprima opțiunea indiferent de anul de studiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...