Ministrul desemnat pentru Ministerul Agriculturii, despre pesta porcina: Vom începe cu schimbarea conducerii ANSVSA / Nu pot să vin acum cu niște promisiuni optimiste

Ministrul desemnat pentru Ministerul Agriculturii, despre pesta porcina: Vom începe cu schimbarea conducerii ANSVSA / Nu pot să vin acum cu niște promisiuni optimiste
Publicat: 29/10/2019, 20:08

„Măsurile au fost luate incomplet și tardiv. Ca să recapeți încrederea populației în instituțiile care trebuiau să ia măsuri va fi foarte foarte greu. Vom începe cu schimbarea conducerii Autorității Naționale Sanitar Veterinare, pentru că de acolo a început totul. Ei au avut cu totul alte preocupări în această perioadă. Actuala conducere a ANSVSA nu poate să facă față și a demonstrat în doi ani de zile de când pesta porcină evoluează sălbatic la noi în țară. Nici într-o țară nu s-a înregistrat o asemenea extindere fulgerătoare și total necontrolată”, a mai spus Oros.

Acesta a adăugat că are o variantă pentru proiectul de ordin prezent pe site-ul Ministerului Agriculturii de care se va ocupa chiar în primele zile ale mandatului. Oros preconizează că miercuri Comisia Europeană va decide restricționarea comerțului cu carne de porc pentru toată țara. „Avem o variantă de lucru gândită împreună cu asociațiile, variantă la ceea ce domnul Daea a pus în discuție pe site-ul Ministerului Agriculturii. Avem o variantă pe care o s-o discutăm cu asociațiile de profil. Va fi una din preocupările principale ale primelor zile. Pentru că s-ar putea ca mâine decizia Comisiei să fie să intrăm toată țara în zona roșie, după care în partea a IV-a”, a explicat ministrul desemnat.

Oros despre gestionarea pestei porcine: „Nu pot să vin acum cu niște promisiuni optimiste”

Ministrul desemnat pentru Ministerul Agriculturii, Adrian Oros a declarat marți, la audierile în Parlament, că nu poate veni cu „promisiuni optimiste”, întrucât situația în pivința pestei porcine este „foarte gravă”. Acesta a apreciat măsurile Guvernului interimar drept „incomplete” și tardive.

„Legat de pesta porcină, situația este foarte gravă, cel puțin după datele care astăzi ne-au parvenit. Aceasta este imaginea de acum. Practic aproape toată România a trecut în zona roșie de interdicție totală. (…) La 24 octombrie erau cuprinse 29 de județ, sunt (…) aproape 500 de mii de porci sacrificați. În toată această perioadă am fost în legătură cu cei din Autoritatea Veterinară, cu cei din industria și creșterea porcului. Am avut nenumărate întâlniri cu ei, cu cei de la minister. Avem o propunere de ordin, care este pe site-ul Ministerului Agriculturii. Avem și noi o propunere de ordin cu care să venim în dezbaterea publică împreună cu asociațiile de crescători. Este o acțiune mai complexă, nu doar Ministerul Agriculturii, sau ANSVSA au atribuții. Aici coordonatorul principal este Ministerul de Interne”, a spus Oros.

Acesta a mai explicat că România riscă să nu mai exporte carne de porc, iar măsurile luate până acum sunt tardive și „incomplete”.

„Au fost luate măsuri incomplete și nu la timp. S-a pierdut încrederea populației, iar aceste măsuri care nu sunt foarte populare, populația nu le-a acceptat. Dacă trecem ca Sardinia în zona roșie, pentru foarte multă vreme România nu va mai putea exporta carne de porc”, a spus ministrul desemnat.

Adrian Oros nu a promis măsuri salvatoare, și apreciază situația ca fiind „foarte gravă”.

„Nu pot să vin acum cu niște promisiuni optimiste, pentru că situația este foarte gravă. Dacă ne uităm pe această hartă a Europei, suntem în zona roșie aproape toată țara, va fi foarte greu”, a declarat acesta.

Adrian Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru agricultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații