Ministrul Dumitru: Simpla folosire a ghilimelelor ar putea să te pună la adăpost de multe necazuri. Se știe asta de sute de ani

Publicat: 12/09/2016, 23:35

„Există mijloace cunoscute de secole, nu doar de 10-15 ani, de menționare sau de citare a acestor fragmente. Simpla folosire a ghilimelelor, de pildă, ar putea să te pună la adăpost de multe necazuri de acest fel”, a declarat ministrul Educației, Mircea Dumitru la MEDIAFAX LIVE. Precizările au venit în contextul analizelor din ultima vreme, privind lucrările de doctorat ale unor persoane publice, în legătură cu care există suspiciuni de plagiat.

Redăm interviul integral acordat în exclusivitate de Ministrul Educației, Mircea Dumitru, agenției MEDIAFAX:

Reporter: Domnule ministru, cu ce noutăți începe noul an școlar?

Mircea Dumitru: Una dintre chestiuni, care s-a rostogolit de la un an la altul, este lipsa autorizațiilor sanitre și a autorizațiilor IGSU pentru mai multe unități școlare. Noutatea este că, începând chiar din această toamnă, Ministerul Educației împreună cu Ministerul Dezvoltării și MAI colaborează pentru a face o cartografiere a tuturor clădirilor și școlilor în așa fel încât să știm foarte bine care sunt motivele pentru care acele școli nu au autorizații sanitare sau împotriva incendiului.

Reporter: Spunea președintele Klaus Iohannis că aceste lucrări ar trebui finalizată până în 2018.

M. Dumitru: Președinția a solicitat ca până în anul 2018 să fie gata nu numai maparea școlilor, ci să avem și avize pentru toate aceste școli.

Reporter: Când se termină povestea cu litigiile de la manualele de clasa a IV-a?

M. Dumitru: Sunt încă cinci manuale care se află într-un litigiu și urmează să fie cât de repede rezolvat litigiul în instanță astfel încât să putem oferi restul de manuale la sfârșitul acestui semestru sau la începutul semestrului viitor.

Reporter: Ce se întâmplă cu reforma de la gimnaziu? Revizuiți planul-cadru actual?

M. Dumitru: Se lucrează în momentul de față la planul-cadru pentru gimnaziu în momentul acesta și dorința mea este aceea ca aceste planuri să fie mai bine concepute astfel încât să se vadă această integrare interdisciplinară și, pe de altă parte, și programele și manualele să fie mai bine scrise, să se vadă legăturile dintre discipline. Nu în ultimul rând, aș insista asupra ideii de reducere a încărcăturii acestor ore, dar e foarte greu aici să echilibrezi absolut toate viziunile și toate dorințele pentru că sunt foarte multe discipline, sunt oameni care argumentează că ar trebui păstrate și ar trebui introduse chiar anumite discipline noi, alții care militează pentru o descongestionare a planurilor respective. Trebuie să se ajungă la un echilibru care nu are cum să-i satisfacă pe toți care sunt implicați.

Reporter: Când vor fi gata?

M. Dumitru: Institutul pentru Științele Educației și-a asumat ca până la sfârșitul acestui an calendaristic să aibă planul-cadru și apoi să continue în așa fel încât și manualele să poată fi elaborate până în toamna anului viitor.

Reporter: Întorcându-ne înapoi în sala de clasă, știți de problema depășirii limitei de 25 de copii într-o clasă…

M. Dumitru: Nu numai asta, părinții sunt de multe ori cei care insistă, nu spun că este o vină a lor, dar ei doresc ca elevii să fie în școli foarte bune și atunci insistă să-i înscrie în școli care deja au un număr destul de mare de elevi, de pildă pentru clasa pregătitoare. Există un număr maxim care ar trebui respectat, însă asta nu se întâmplă mai ales la școlile foarte bune. Pe de altă parte, școlile care funcționează în clădiri mai vechi nu au un număr de clase suficient. Dacă numărul de elevi este mare, atunci trebuie să ai niște formații de lucru mai mari ceea ce atrage scurtarea timpului unei ore de curs. Lucrurile sunt foarte legate între ele și pentru a putea să le echilibrezi, trebuie să ai în vedere să construiești clădiri noi sau anexe la clădirile care există în școli.

Reporter: În ce stadiu este programul pentru o masă caldă?

M. Dumitru: Începând din această toamnă, vom pilota proiectul în 50 de școli, pornisem inițial de la 20 de școli.

Reporter: Mai aveți noutăți legat de doctoratele lui Tobă și Pandele, care se întorseseră la comisia de lucru?

M. Dumitru: Ce vă pot spune este că săptămâna trecută, consiliul general al CNATDCU a votat respingerea acelor referate tehnice și solicită în momentul de față constituirea unor comisii care să citească din nou aceste teze de doctorat. Membrii consiliului general CNATDCU au considerat că referatele pe care le-au primit nu sunt concludente, nu sunt convingătoare, după ce au citit și tezele de doctorat și referatele comisiilor, pe care nu le-au acceptat.

Reporter: La Pandele era un fragment în referat care spunea să plagiatul nu e bine definit în lege.

M. Dumitru: Sunt diverse interpretări, unii merg pe chestiunea juridică, alții pun în evidență mai mult chestiunea etică, chestiunea deontologică și normativă legată de etica cercetării științifice, așteptăm să vedem verdictul final al conisiului general CNATDCU.

Reporter: La Oprea ați primit cererea de revocare a ordinului de ministru prin care i se retrage titlul de doctor, în cazul în care vrea să ajungă în instanță?

M. Dumitru: Pe moment nu am primit nimic, nicio plângere prealabilă.

Reporter: Mai avem o situație în Parlament, OUG-ul privind plagiatele care a trecut fără nicio schimbare de Comisia de Învățământ de la Camera Deputaților, exceptând un amendament care spune că tezele de doctorat aflate în lucru la CNATDCU ar trebui analizate după legile aflate în vigoare la data susținerii lor.

M. Dumitru: E exact ce face CNATDCU în momentul de față, adică se respectă legislația și se discută tezele în raport cu normele legislative care existau atunci și care s-au păstrat și astăzi cu privire la ideea că ori de câte ori folosești în lucrarea ta fragmente pe care le preiei din lucrările altor autori, trebuie să menționezi explicit aceste lucruri. Există mijloace cunoscute de secole, nu doar de 10-15 ani, de menționare sau de citare a acestor fragmente. Simpla folosire a ghilimelelor, de pildă, ar putea să te pună la adăpost de multe necazuri de acest fel.

Reporter: Întorcându-ne la preuniversitar, ce se întâmplă cu concursurile pentru funcțiile de conducere din școli?

M. Dumitru. De opt ani nu au mai fost organizate concursuri pentru funcțiile de director, ori am vrut să dăm mesajul că această funcție importantă de director al unei școli se poate obține doar prin intermediul unui concurs public deschis tuturor celor care îndeplinesc condițiile. Pe 12 octombrie va fi prima probă națională, care va fi administrată de către minister, iar în jur de 20 noiembrie, concursul va fi încheiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii