Ministrul Economiei a ajuns la Petroșani. Sute de mineri protestează în curtea CEH Hunedoara

Publicat: 28/05/2015, 11:23

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns la Petroșani joi dimineață, în jurul orei 9.00, și a intrat direct în discuții cu autoritățile județene și parlamentari de Hunedoara la Primăria municipiului Petroșani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Energiei a refuzat să facă orice declarații înaintea intrării în primărie.

După discuțiile cu autoritățile, care se desfășoară la ora transmiterii acestei știri, Gerea ar urma să ajungă la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), unde va avea o întâlnirea cu conducerea unității și cu liderii sindicali.

Câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, joi, iar alți peste o sută din schimbul I aflați încă în timpul serviciului au anunțat că vor rămâne în mină, în timp ce ortacii de la Lupeni și Lonea protestează în curtea CEH din Petroșani, în așteptarea ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Ștefan Jurca, 24 de mineri din schimbul IV au rămas blocați în subteran, iar alți o sută din schimbul I care se află în timpul programului de lucru au anunțat că nu vor ieși din mină până când nu le vor fi soluționate cererile privind salvarea locurilor de muncă.

„Așteptăm întâlnirea cu ministrul Energiei și vrem o soluție pentru păstrarea locurilor de muncă”, declara Jurca.

De asemenea, alți aproximativ 300 de mineri de la Minele Lonea și Lupeni s-au adunat în curtea CEH Petroșani și așteptă ca liderii lor să discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o sută dintre ei au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroșani, alături de patru lideri care se află în greva foamei.

Primul care a declanșat greva foamei a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care marți după-amiază se legase cu lanțurile de poarta de la EM Lonea, iar în cursul zilei de miercuri a mărșăluit cu lanțurile pe el alături de ortaci până la Petroșani, în curtea CEH, unde a continuat protestul.

Liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest față de faptul că cei 900 de angajați ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Miercuri dimineață, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea și Lupeni, din schimburile trei și patru și o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran și au protestat în fața sediilor celor două unități miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, aflat, de marți după-amiază, în greva foamei și legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină.

Ulterior, minerii au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, aflat la peste opt kilometri distanță. Aceștia au protestat, în cursul după-amiezii, în curtea unității, scandând „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieșit să discute cu ei.

Minerilor li s-au alăturat și câteva zeci de angajați ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brațe.

„Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenția Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi (miercuri – n.r.) pe ordinea de zi a ședinței Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă și obligă complexul la divizare în societate de mine și termocentrale. Amintim că suntem unificați doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor și transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativității divizării CEH”, a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului „Muntele”.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH și crearea unei scheme de sprijin pentru finanțarea producției de energie electrică, dar și facilități fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului și județul Hunedoara.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CEH Hunedoara și să anunțe salariații că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa și documente prin care să le arate acestora că FMI și CE cer închiderea unității.

„Vă rog să mergeți cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeți și cu ceea ce ne cer tot timpul și Comisia, și FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm și să facem restructurările de care e nevoie și să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul ședinței Guvernului de miercuri.

Recent, peste 200 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat față de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind și crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia și Paroșeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deținut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroșani, județul Hunedoara, deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are aproximativ 6.500 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii