Ministrul Energiei invocă „greaua moștenire”: „A fost o proastă pregătire a perioadei de iarnă”. Reacția fostului ministru

Ministrul Energiei invocă „greaua moștenire: „A fost o proastă pregătire a perioadei de iarnă. Reacția fostului ministru
Publicat: 12/01/2017, 17:23
Ministrul Energiei, Toma Petcu acuză„greaua moștenire” și susține că Guvernul Cioloș nu a pregătit așa cum ar fi trebuit perioada de iarnă, lăsând termocentralele și RomGaz cu stocuri insuficiente de materie primă, fapt pentru care va trimite Corpul de Control la CE Oltenia și la CET Hunedoara, dar și pentru a verifica modul în care au fost făcute pregătirile și în Ministerul Energiei.
„A fost o proastă pregătire a perioadei de iarnă și partea fostului guvern. Stocurile din depozite sunt insuficiente. (…) La CET Hunedoara există 30.000 de tone de cărbune care, în acest ritm de consum, pot asigura funcționarea pentru maximum patru zile. Stocurile de gaz de la RomGaz sunt de aproximativ 1.450.000.000 de metri cubi”, a declarat Toma Petcu în debutul ședinței de guvern, adăugând că, din cauza faptului că nu au existat proceduri pentru astfel de situații, Executivul a fost pus într-o „situație limită”.
Ministrul Energiei a transmis și că în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru assigurarea unor cantități de cărbune mai mare la centrale, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor și trecerea unor grupuri la producția pe păcură. În plus, acesta a precizat că, din cauza proastei pregătiri, va trimite corpul de control la cele două complexe, dar și la Ministerul Energiei, pentru a verifica modul de pregătire a perioadei de iarnă în aceste instituții.
În replică, fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că „„Greaua moștenire” e doar o chestiune de discurs politic” și că stocurile de iarnă au fost transmise noului Guverrn. Grigorescu a ținut să precizeze că „este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă”, în contextul în care „au început să fie acumulate încă din toamnă”.
„Discuția pe marginea existenței lor este o chestiune politică și nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înființarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de șapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există și din ele producem energia în vârf de sezon rece.
Dispecerul Energetic Național și Comandamentul de iarnă care gestionează situația an de an au acces la aceste date și dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme”, a explicat Grigorescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
DJ Lalla s-a cazat în Mamaia la un prieten pe care îl cunoscuse pe TikTok...
Femeia cu cel mai sexy posterior din lume arată FABULOS! Galerie FOTO
Ultimele clipe din viaţa tinerei DJ Lalla. S-a cazat la un cunoscut în Mamaia şi...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Oana Zăvoranu, jefuită de soț de 2 milioane €! Ce calvar a îndurat Oana Zăvoranu...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cutremur total! Gabriela FIREA a anunțat: ȊL PĂRĂSESC
Când va fi difuzat noul sezon America Express – Drumul Soarelui
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse