Ministrul Florin Georgescu spune că sportiva medaliată la Beijing Constantina Diță poate primi banii de la MAI în anumite condiții

Ministrul Florin Georgescu spune că sportiva medaliată la Beijing Constantina Diță poate primi banii de la MAI în anumite condiții
Publicat: 07/09/2012, 17:59
Actualizat: 07/02/2019, 05:39

Ministrul Florin Georgescu a declarat, vineri, la Constanța, că toți sportivii medaliați la Olimpiada de la Beijing, din 2008, au fost premiați de către Comitetul Olimpic Român, susținând că în cazul sportivei respective este vorba despre un alt premiu, promis de către Ministerul de Interne.

„Sportivii, în 2008, ca și în prezent, au fost premiați din fondurile Comitetului Olimpic Român, pentru că așa se procedează. A fost acest caz care se discută acum, iar ministerul în cauză, unde probabil că lucra distinsa sportivă la acel moment, poate și el, potrivit legii, să acorde un alt premiu față de cel care a fost atribuit de Guvernul de atunci tuturor sportivilor care au obținut medalii la Olimpiada de la Beijing, deci și doamna a luat premii de la Comitetul Olimpic”, a afirmat Florin Georgescu.

El a menționat că dacă există un ordin al ministrului de Interne de la vremea respectivă prin care s-a decis ca sportiva respectivă să fie premiată, atunci lucrurile se pot rezolva, dar în caz contrar situația este mai dificilă.

„Ministerul acesta, ca și altele probabil, poate să acorde și el o altă primă peste cea acordată de stat, prin Comitetul Olimpic Român, la momentul obținerii medaliei respective. Dacă a fost emis un ordin al ministrului de la acea vreme pentru acordarea acestui premiu, dacă s-a luat decizia să i se înregistreze dreptul, e în regulă. Dacă însă dreptul acela nu i l-a constituit conducerea ministerului de la vremea respectivă, e mai dificil. Noi analizăm acum și cu juriștii, dar v-am spus în mare cum stau lucrurile. Sperăm ca acest minister să fi decis la vremea respectivă că o premiază, că nu a avut bani la capitolul acela bugetar decât în proporție de 20 la sută și restul de 80 la sută i se completează acum. Dacă nu i s-a stabilit dreptul acum patru ani, trebuie să vedem cum stau lucrurile din punct de vedere juridic. E vorba de un singur caz, nu generalizați”, a explicat ministrul Finanțelor.

Florin Georgescu a participat, vineri, la închiderea oficială a lucrărilor Proiectului educațional Academica BNR, organizat în această săptămână la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Diță, medaliată cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, și antrenorul său, Vali Tomescu, i-au adresat prin intermediul Pro Sport o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îl roagă pe acesta să rezolve problema premiilor neplătite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obținut la ediția JO de acum patru ani. Diță, medaliată cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la clubul „alb-roșu”. În această situație se află mai mulți sportivi și antrenori de la CS Dinamo cu rezultate bune la JO de la Beijing.

Răspunzând acestei solicitări, premierul Victor Ponta a promis, în cadrul unei întâlniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educației și cu reprezentanți ai federațiilor sportive, că Guvernul va plăti premiile restante sportivilor dinamoviști medaliați la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008. Șeful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisă în acest sens: „Vă ajut să plătiți această datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de râsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceți o hârtie pe care să mi-o transmiteți!”.

Președintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că a fost înștiințată de către Ministerul Finanțelor Publice, că sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris și nu mai pot fi acordate după patru ani.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a precizat, joi, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că nu are competența de a răspunde pentru neonorarea premiilor componenților cluburilor departamentale, apreciind totodată că promisiunile făcute sportivilor trebuie respectate.

Vineri, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a dispus verificarea modului în care a fost fundamentat bugetul pentru anul 2008, inclusiv fondurile extrabugetare, la nivelul Clubului Sportiv Dinamo.

Ministerul Administrației și Internelor (MAI), împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, caută soluții legale în ceea ce privește cadrul legislativ pentru ca sumele restante față de sportivii CS Dinamo medaliați la JO din 2008 să fie achitate, se arată într-un răspuns al MAI la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului