Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

„În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Justiției.

În cursa pentru șefia Parchetului General se mai înscriseseră Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, Oana Hăineală, fost președinte al CSM, și Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a condus Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Galați, în perioada 2008-2013.

Augustin Lazăr a mai fost în Parchetul General în perioada 1998-2001 când a condus secția II de urmăriri penale, fiindu-i șef la vremea respectivă lui Daniel Morar și lui Ovidiu Budușan.

Procurorul Augustin Lazar a declarat pentru MEDIAFAX că nu datorează nimănui cariera profesională pe care o are și că nu îl cunoaște pe președintele Klaus Iohannis.

„Nu l-am cunoscut pe președintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susținut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că încă de la începutul anilor 2000, la structurile de poliție din județul Alba au fost depuse sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui președinte era Klaus Iohannis.

O parte dintre aceste sesizări au ajuns, după mai mulți ani, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazăr ocupa funcția de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate. Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: „Noi am soluționat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluții referitoare la o multitudine de persoane, unele și publice. Toate au fost legale și temeinice. Orice soluție poate fi contestată”.

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013,calitate în care a coordonat și instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012 a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Magistratul susține că principalele obiective pe care le are sunt legate de reformarea Ministerului Public.

„Este o propunere, am pregătit un proiect pentru exercitarea atribuțiilor manageriale pe care îl voi prezenta Consiliului Superios al Magistraturii. Proiectul vizează resetarea managerială a conducerii Ministerului Public și imprimarea unui impuls energetic nou, pentru a lucra eficient. În primul rând e vorba despre obiectivele impuse în MCV, privind combaterea corupției și celelalte infracțiuni din domeniile cu prioritate precum și recuperarea prejudiciilor. Un alt obiectiv este cel legat de schimbarea mentalitatății procurorilor români, o mentalitate europeană care presupune cunoașterea dreptului european și a legislației europene pentru a avea un rol operativ în alte jurisdicțtii, o nouă mentalitate de procuror european care să producă rezultatele la care se așteaptă cetățenii români”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×