Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

„În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Justiției.

În cursa pentru șefia Parchetului General se mai înscriseseră Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, Oana Hăineală, fost președinte al CSM, și Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a condus Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Galați, în perioada 2008-2013.

Augustin Lazăr a mai fost în Parchetul General în perioada 1998-2001 când a condus secția II de urmăriri penale, fiindu-i șef la vremea respectivă lui Daniel Morar și lui Ovidiu Budușan.

Procurorul Augustin Lazar a declarat pentru MEDIAFAX că nu datorează nimănui cariera profesională pe care o are și că nu îl cunoaște pe președintele Klaus Iohannis.

„Nu l-am cunoscut pe președintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susținut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că încă de la începutul anilor 2000, la structurile de poliție din județul Alba au fost depuse sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui președinte era Klaus Iohannis.

O parte dintre aceste sesizări au ajuns, după mai mulți ani, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazăr ocupa funcția de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate. Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: „Noi am soluționat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluții referitoare la o multitudine de persoane, unele și publice. Toate au fost legale și temeinice. Orice soluție poate fi contestată”.

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013,calitate în care a coordonat și instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012 a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Magistratul susține că principalele obiective pe care le are sunt legate de reformarea Ministerului Public.

„Este o propunere, am pregătit un proiect pentru exercitarea atribuțiilor manageriale pe care îl voi prezenta Consiliului Superios al Magistraturii. Proiectul vizează resetarea managerială a conducerii Ministerului Public și imprimarea unui impuls energetic nou, pentru a lucra eficient. În primul rând e vorba despre obiectivele impuse în MCV, privind combaterea corupției și celelalte infracțiuni din domeniile cu prioritate precum și recuperarea prejudiciilor. Un alt obiectiv este cel legat de schimbarea mentalitatății procurorilor români, o mentalitate europeană care presupune cunoașterea dreptului european și a legislației europene pentru a avea un rol operativ în alte jurisdicțtii, o nouă mentalitate de procuror european care să producă rezultatele la care se așteaptă cetățenii români”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Lovitură pentru Austria. S-au săturat de Viena: Condamnare fără echivoc
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×