Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri

Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri
Publicat: 06/04/2013, 19:35
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, susține că principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale, iar în perioada 1990 – 2011 România a pierdut cinci miliarde de euro tăindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că în ultimii ani tăierile ilegale de pădure au devenit un fenomen „puternic”, inundațiile fiind efectele acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Principala cauză a producerii inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 și până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundațiile sunt efectele acestor tăieri ilegale și ați văzut, în ultima perioadă inundațiile provocate de scurgeri de pe versanți, de torenți, sunt din ce în ce mai prezente”, a spus Varga.

Aceasta a adăugat că autoritățile acționează întărind cadrul legislativ, în așa fel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor.

„Acționăm în două feluri, pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteți controalele și vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România”, a afirmat Varga.

Potrivit acesteia, în cazul inundațiilor acțiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, în așa fel încât persoanele afectate să treacă peste perioada grea.

„Pe termen mediu și lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca și niște mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare și să-l amenajăm așa cum se întâmplă și în Germania și în alte țări civilizate, de la izvoare și până la vărsare. Trebuie să facem lucrări de combatere de torenți, lucrări de amenajare constând în baraje, apoi să trecem la îndiguiri, apoi să facem și zone umede în care râul să poată să se și relaxeze. Și ne mai interesează un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiți cu eficiență. Am lucrări în cadrul ministerului care sunt începute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceaușescu. Am peste 300 de lucrări începute și neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la sută le alocăm cu prioritate bani pentru a le putea finaliza și de a-și atinge scopul pentru care au fost proiectate – de a apăra cetățenii de inundații, cele care au un grad de finalizare de 50 la sută sperăm să le finalizăm în patru cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanțări europene pentru a le putea face cât mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

În ultimele zile, inundațiile au afectat 125 localități din 15 județe și aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuințe fiind inundate, iar patru persoane din Aninoasa (județul Hunedoara) fiind evacuate ca urmare a alunceărilor de teren și cazate la rude, conform unei situații prezentate, vineri, la Guvern.

Localități au fost afectate în județele Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Suceava, Vâlcea și Vrancea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani