Ministrul Lucia Varga: Trebuie respectată legislația existentă în aprobarea proiectului de la Roșia Montană

Ministrul Lucia Varga: Trebuie respectată legislația existentă în aprobarea proiectului de la Roșia Montană
Publicat: 09/09/2013, 16:47
Actualizat: 28/09/2018, 19:20

Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, susține că, în procesul de aprobare a proiectului de la Roșia Montană, trebuie respectată legislația existentă, în care sunt transpuse directivele europene în domeniu, proiectul de lege trimis în Parlament fiind unul care dă derogări.țLucia Varga, care conduce Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului, nu a avut de avizat proiectul de lege care reglementează proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, aprobat de Guvern în ședința din 27 august și înaintat Parlamentului.

„Am formulat niște observații. Sper ca, odată ajuns în Parlament (proiectul, n.r.), să pot spune mai multe”, a declarat pentru MEDIAFAX Lucia Varga.

„Consider că această lege este una specială care dă derogări”, mai spune Varga, arătând că aprobarea proiectului minier ar trebui condiționată de respectarea legislației existente în care au fost transpuse directivele europene în domeniu. „Trebuie să respectăm ad literam directivele europene”, subliniază ministrul delegat.

Totodată, ea consideră că „principiul precauției trebuie să primeze” în luarea unei decizii, cunoscându-se faptul că „proiectele miniere au un impact semnificativ asupra mediului”, și că trebuie cântărite beneficiile economice și sociale, pe de-o parte, și costurile de mediu, pe de cealaltă parte.

Ministrul Lucia Varga a mai precizat că departamentul pe care îl conduce va trebui să emită mai multe avize, precum cel de gospodărire a apelor și cel de extragere din fond forestier, în vederea aprobării proiectului minier.

„Se analizează dacă se vor emite sau nu, în funcție de legislația existentă”, a mai spus Varga.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România a fost inițiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (ministrul delegat Dan Șova) și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (președintele Gheorghe Duțu). Totodată, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (viceprim-ministrul Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (ministrul Daniel Constantin), Ministerul Finanțelor Publice și Dezvoltării Rurale (viceprim-ministrul Daniel Chițoiu și ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea) și Ministerul Justiției (ministrul Robert Cazanciuc).

După aprobarea proiectului de lege de către Guvern, din 1 septembrie, au început să aibă loc proteste în Capitală și alte mari orașe din țară, vizând retragerea acestuia și respingerea proiectului minier. La București, protestele s-au desfășurat până acum opt zile la rând, fiind blocate temporar bulevarde și piețe de către manifestanți.

Președintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roșia Montană nu poate fi susținut și, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, având în vedere pozițiile exprimate de grupurile politice, soluția în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi și la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, exploatarea minieră de la Roșia Montană propusă de compania roșia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică și de interes public național deosebit”.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață