Ministrul Mediului, despre amenzile aplicate celor care defrişează pădurile: Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit 100% nu vom reuşi

Ministrul Mediului, despre amenzile aplicate celor care defrişează pădurile: Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit 100% nu vom reuşi
Tanczos Barna / Mediafax Foto, Ilustrativ
Publicat: 23/09/2021, 22:29
Actualizat: 23/09/2021, 22:31

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că fenomenul tăierilor ilegale de lemne nu va putea fi oprit 100%, dar nu va mai exista acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 ani, 10 ani. Ministrul anunţă că peste 3.000 de contravenţii şi 1.000 de infracţiuni au fost constatate în 6 luni.

”România are una dintre cele mai bune conectivităţi în pădure în ceea ce priveşte biodiversitatea şi această biodiversitate şi acest fond forestier naţional trebuie apărate”, a afirmat, joi seară, la B1 TV, Tanczos Barna.  

Ministrul afirmă că fenomenul tăierilor ilegale nu va putea fi complet stopat: ”Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit sută la sută nu vom reuşi să oprim aceste contravenţii sau infracţiuni. Există distincţie între contravenţie şi infracţiune (…) nu poţi să spui că pentru o căruţă de lemne trebuie să faci puşcărie. La 10 metri cubi este limitarea pentru contravenţie”, a mai precizat ministrul.

Demnitarul a explicat că, au fost 97.000 de controale în 6 luni, au fost confiscaţi 11.000 metri cubi de lemn.

”Sunt milioane de lei prejudiciu în sarcina celor care au fost acuzaţi, trimişi în judecată sau cercetaţi penal. Sunt peste 3.000 de cazuri de contravenţie şi peste 1.000 de infracţiuni. Vom merge mai departe. Eu nu cred că mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 ani, 10 ani (…) A existat complicitatea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea. Astăzi lucrurile stau altfel”, consideră ministrul.

Ministrul a mai afirmat că ”lemnul de foc şi căldura peste iarnă nu sunt chestiuni cu care să se glumească într-o gospodărie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase