Ministrul Mediului: „Haosul” creat pe piața lemnului, rezultatul unor reglementări ale Guvernului Ponta

Ministrul Mediului: „Haosul creat pe piața lemnului, rezultatul unor reglementări ale Guvernului Ponta
Publicat: 22/12/2015, 09:21

„Apreciez grija pe care o purtați pădurilor României și preocuparea la care faceți referire de a lupta cu «sistemul mafiot» din acest sector, consolidat, din păcate, de-a lungul anilor, prin felul în care a fost guvernat acest domeniu sub diversele regimuri politice care s-au succedat la cârma țării. Prioritățile mele și ale Ministerului pe care îl conduc includ deja, pentru anul 2016, toate aspectele menționate în scrisoarea dumneavoastră cu privire la continuarea și îmbunătățirea inițiativelor cu impact pozitiv demarate de guvernările anterioare. Consider absolut firesc să fie așa, întrucât coerența și continuitatea măsurilor de guvernare eficiente sunt, pentru mine, un principiu de lucru în acest mandat”, a precizat Cristiana Pașca Palmer, referitor la scrisoarea PSD, din 19 decembrie, semnată de Liviu Dragnea și de fostul ministru social-democrat Doina Pană, prin care i s-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicării noului Cod silvic.

Potrivit ministrului Mediului, atât îmbunătățirea eficienței sistemului „Radarul Pădurilor”, cât și dezvoltarea legislației subsecvente pentru implementarea Codului Silvic se regăsesc în planul de măsuri sectoriale care este pregătit acum, la Minister. Cristiana Pașca Palmer a precizat și că se lucrează și la reactivarea grupurilor de lucru inițiate de echipa din guvernarea anterioară și stabilirea calendarului de consultări.

„Veți fi de acord cu mine, însă, că în cele câteva săptămâni de când o nouă echipă a preluat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, nu se pot rezolva problemele complexe cu care se confruntă sectorul forestier din România. În ceea ce privește referința dumneavoastră la «haosul» creat pe piața lemnului, dupa cum bine știți, este rezultatul unor reglementări aprobate, cu doar câteva săptămâni în urmă, de către guvernul Ponta. Pot să vă asigur că avem în vedere identificarea de urgență a problemelor ce țin de implementarea acestei reglementări, dar fără a ne propune să intervenim în mecanismele de piață deja declanșate, care trebuie să își facă efectul și pe piața lemnului”, a arătat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Conform sursei citate, echipa de specialiști de la Direcția Generală Păduri din cadrul Ministerului Mediului, „conștientă de problemele din sector, și-a asumat responsabilitățile ce îi revin în inițierea sau finalizarea mecanismelor și a procedurilor ce vor contribui în mod critic la o mai bună fundamentare a deciziilor din sectorul forestier”.

„Închei cu speranța că sincera dumneavoastră preocupare pentru buna gestionare a pădurilor României va conduce la o colaborare constructivă și eficientă cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și că mă veți susține în eforturile de a contribui la îmbunătățirea managementului capitalului forestier, într-adevăr o resursă strategică a României”, a spus ministrul Mediului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, să ia măsuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicării noului Cod silvic.

”Codul silvic vine în completarea Radarului pădurilor, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce privește exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social și ecologic al pădurii. Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislație subsecventă. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern și 14 Ordine de Ministru. Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicați: proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociația Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris și Codul silvic. Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislație subsecventă, Codul silvic este inaplicabil”, se arată în scrisoarea PSD semnată de Liviu Dragnea și de fostul ministru social-democrat Doina Pană.

Cei doi susțin că neimplementarea Codului silvic are drept efecte probleme în aprovizionarea cu lemn de foc a populației, dificultăți pentru cei din industria mobilei, iar valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea întreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susținută. În plus, potrivit sursei citate, marii agenți economici nu sunt limitați cu nimic în a avea în continuare poziții dominante pe piață (procentul de maxim 30%).

„La ora actuală, pe piața lemnului s-a creat un adevărat haos. S-a ajuns în situația în care, dacă nu interveniți urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Știți că, din disperare, au fost boicotate deja licitațiile în 6 județe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector și de un aport către PIB uriaș. (…) Așteptăm cu interes implicarea dumneavoastră și în alte demersuri ce au fost începute și trebuie doar continuate, pentru ca hoția din pădurile României să fie complet stopată: operaționalizarea funcției statistice a SUMAL și implementarea în totalitate a sistemului FMIMS”, conchid Dragnea și Pană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...