Ministrul Mediului: România riscă să fie groapa de gunoi a Europei

Ministrul Mediului: România riscă să fie groapa de gunoi a Europei
Publicat: 20/08/2015, 20:20

Ministrul Mediului a răspuns astfel declarațiillor Sulfinei Barbu, potrivit cărora Guvernul ar intenționa să introducă, printr-un proiect de lege, noi taxe care vor duce la creșterea prețurilor la carburanți, la medicamente, la alcool și la reciclarea deșeurilor.

Ministrul susține că taxa pentru depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase se regăsește în toate statele UE și reprezintă o „necesitate stringentă”, în condițiile în care peste 80% din deșeurile generate anual sunt eliminate prin depozitare.

„Efectul acestei taxe nu are cum să fie neatingerea țintelor de reciclare din moment ce prin această taxă se dorește limitarea depozitării deșeurilor reciclabile la gropile de gunoi și redirecționarea acestora către reciclare. Toate studiile ne arată că activitatea de reciclare a deșeurilor va înregistra o creștere semnificativă din momentul instituirii acestei taxe. Mai mult decât atât, anul 2016 va fi anul liberalizării circulației deșeurilor în cadrul UE, iar fără un astfel de instrument România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Probabil că asta este ceea ce își dorește doamna fost ministru PDL”, mai susține Gavrilescu, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul Mediului claifică drept „mincinoase” afirmațiile Sulfinei Barbu referitoare la „presupusa scumpire” a carburanților, a anumitor medicamente și alcoolului.

„O altă minciună rostită astăzi de doamna Barbu se referă la o presupusă scumpire a carburanților, anumitor medicamente și alcoolului. Adevărul este, însă, total opus. Proiectul de act normativ nu face referire în niciun fel la aceste produse, ele nefiind clasificate drept periculoase pentru mediu. Proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor propune ca aplicarea contribuției de 2% din valoarea substanțelor să se aplice și amestecurilor în compoziția cărora intră o substanță chimică periculoasă și care la rândul lor sunt clasificate, ambalate și etichetate ca fiind periculoase pentru mediu, acestea fiind la fel de nocive pentru mediu ca și substanța respectivă, pentru care deja se plătește această contribuție”, susține Grațiela Gavrilescu,

Ea a mai precizat că, în ceea ce privește băuturile alcoolice, „chiar dacă nu este vorba despre nicio scumpire, ținând cont de politica UE privitoare la tutun și alcool și de efectele negative dovedite ale acestora asupra sănătății umane, îmi este foarte greu să înțeleg de ce doamna Barbu consideră că scumpirea alcoolului ar fi un lucru negativ.”

De asemenea, Grațiela Gavrilescu respinge și acuzațiile Sulfinei Barbu referitoare la modul abuziv în care guvernul a folosit fondul de mediu: „Este îngrijorător că doamna Barbu, care a deținut și funcția de ministru al Mediului, minte cu atât de multă nonșalanță, afirmând că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-și completa bugetul de stat. Domnia sa ar fi trebuit să știe că Fondul de Mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele și contribuțiile plătite de către poluatori, destinația acestora fiind strict finanțarea proiectelor și programelor-pilot, precum și a proiectelor și programelor pentru protecția mediului. Așadar, este imposibil un transfer de bani de la Fondul de Mediu către bugetul de stat, din simplul motiv că legea nu permite așa ceva”.

Vicepreședintele PNL Sulfina Barbu acuză Guvernul Ponta că ar intenționa să introducă „pe ascuns” noi taxe care vor duce la creșterea prețurilor la carburanți, la unele medicamente, la alcool și la reciclarea deșeurilor din România.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Cu alte cuvinte, noi spunem că Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relaxării fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanță de Guvern pentru modificarea Ordonanței 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonanțe va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deșeurilor în România, va scumpi depozitarea deșeurilor în România, va scumpi și diverse băuturi alcoolice”, a declarat Sulfina Barbu, joi, într-o conferință de presă.

Vicepreședintele PNL consideră că aceste „noi taxe” sunt „surse de bani” pentru bugetul de stat.

„Ascunse în legislația privind fondul pentru mediu, noile taxe considerăm că sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, fiind necesari banii aceștia avalanșei de cheltuieli publice promise de primul-ministru Ponta”, a susținut Sulfina Barbu, arătând totodată că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru „a-și completa veniturile la bugetul de stat”.

„Vă amintesc că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-și completa veniturile la bugetul de stat, în anul 2014 de la fondul de mediu a fost transferată suma de 562 milioane lei, adică 120 milioane euro către bugetul de stat. Transferul a fost făcut la sfârșitul anului 2014 din fondul de mediu către bugetul de stat”, a arătat fostul ministru al Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb