Ministrul Pavel Năstase: Vom avea o nouă Lege a Educației până la sfârșitul anului. Ce se întâmplă cu CNATDCU

Ministrul Pavel Năstase: Vom avea o nouă Lege a Educației până la sfârșitul anului. Ce se întâmplă cu CNATDCU
Publicat: 15/02/2017, 17:52
Actualizat: 26/03/2019, 02:54
„Despre o eventuală reorganizare a Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și a Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), nu se pune problema nici să le reorganizăm și nici să le desființăm. Această informație a apărut în spațiul public în urmă cu 10 zile. Am fost întrebat dacă vrem să desființăm UEFISCDI. Răspunsul meu a fost: Nici pomeneală. Are un rol după care funcționează, un regulament. Nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desființării UEFISCDI. CNATDCU lucrează, își face treaba foarte bine, are un regulament după care au lucrat în ultimele opt-nouă luni foarte bine. Ca urmare, nu vedem de ce să schimbăm ceva ce merge”, a declarat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pentru învățământ superior.
Secretarul de stat a mai explicat și faptul că șapte membrii ai CNATDCU și-au depus demisiile din anumite comisii, motiv pentru care acolo unde este nevoie, se vor face completări: „Nici să îl reorganizăm, nici să îl restructurăm (CNATDCU — n.r.). Aceste comisii (comisiile CNATDCU — n.r.) sunt numite prin ordin de ministru. Evident că eu voi cere președintelui CNATDCU să îmi prezinte situația acestor comisii. Am avut o primă discuție cu domnul academician care este președintele CNATDCU și avem un număr de colegi de-ai noștri care au fost în diverse comisii și și-au dat demisia. Eu am spus că trebuie să analizăm toate situațiile în cauză, ca să nu dăm pentru fiecare persoană câte un ordin de ministru, să avem la un moment dat un număr de persoane care obligatoriu trebuie înlocuite, pentru că acele comisii devin la un moment dat nefuncționale, dacă sunt foarte mulți membri care lipsesc. O să dăm un ordin de ministru prin care să se completeze. Cum vor fi selectați cei care intră în aceste comisii? Există procedura respectivă care a funcționat și până acum”, a explicat Pavel Năstase, ministrul Educației.
„UEFISCDI este parte a Ministerulului Educației Naționale (MEN). Are o Hotărâre de Guvern după care funcționează, are un regulament după care funcționează, are un rol extrem de important în tot ceea ce înseamnă gestionarea bazelor de date ale MEN, în tot ceea ce înseamnă coordonarea consiliilor consultative ale MEN și ca urmare precizăm că nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desființării acestei unități din componența MEN”, a mai adăugat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pe învățământului universitar.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Cercetării a trimis o scrisoare către președinteșe CNCS prin care anunța intenția de a reorganiza și de a schimba componența și altor consiliilor consultative, cum ar fi Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) sau Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI). În acest context, rectorii celor mai importante universități din România și-au exprimat public nemulțumirea față de această intenție a Ministerului Cercetării.

Referitor la legislația din învățământ, ministrul Educației a declarat că, potrivit programului de guvernare, până la sfârșitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educației naționale. În acest context, Consiliul Național al Rectorilor și alte consorții universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă și în același timp comisiile parlamentare de educație din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege. Deci, împreună cu Parlamentul și împreună cu aceste consilii și consorții vom demara acest proces de a crea o nouă lege a Educației Naționale care are ca termen, așa cum spuneam, sfârșitul acestui an” a declarat Pavel Năstase, Ministrul Educației.

Proiectul de lege cu privire la schimbarea Legii Educației va fi înaintat Parlamentului până la finele anului. Ultima schimbare adusă legii educației a avut loc în mandatul lui Adrian Curaj, atunci când a fost introdusă obligativitatea clasei zero.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Vremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
Doliu în lumea presei! Fotograful sportiv Alexandru Hojda a murit la vârsta de 45 de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Cum ieși din sensul giratoriu?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
DOVADA că Titanicul NU s-a scufundat! O fotografie din 1912 arată...
SE DĂ LEGE în România. Este vestea pe care O AȘTEPTAU milioane de români
Pericol mortal! Gaz radioactiv, descoperit în mai multe școli din România
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
Anca Dumitra, mesaj emoționant după ce a aflat că este însărcinată cu milionarul austriac Manfred...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?