Ministrul pentru Mediul de Afaceri face anunțul: Am transmis Franței solicitarea de sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul pentru Mediul de Afaceri face anunțul: Am transmis Franței solicitarea de sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Publicat: 01/08/2019, 14:48

„Am transmis solicitarea de sprijin din partea Franței și a investitorilor francezi pentru aderarea României la Spațiul Schengen, ceea ce ar conduce la diminuarea substanțială a costurilor pentru firme și cetățeni. De exemplu, compania Dacia-Renault, cel mai mare exportator, are pierderi semnificative din cauza timpului de așteptare în vamă – până la 10 ore”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, după o întâlnire avută miercuri cu Michèle Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze în România, și cu un grup de investitori francezi.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea le-a solicitat marilor companii cu capital francez să integreze cât mai mulți furnizori din România, inclusiv IMM-uri, în lanțul de producție.

O creștere a gradului de integrare ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri: scăderea costurilor de producție, dezvoltarea industriei pe orizontală, creșterea competitivității și reducerea deficitului comercial. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat își manifestă disponibilitatea de a media interacțiunea marilor companii cu IMM-urile și de a face un screening pentru a găsi furnizori care lucrează la standardele solicitate, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

În primele patru luni din anul 2019, totalul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3,189 miliarde euro, în creștere cu 2,67% față de aceeași perioadă a anului 2018. Exporturile au înregistrat o creștere de 3,76%, până la 1,703 miliarde Euro, iar importurile au totalizat 1,486 miliarde Euro, în creștere cu 1,45% comparativ cu perioada de referință a anului trecut. Balanța comercială a înregistrat un excedent de 217 milioane Euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase