Ministrul Sănătății cere anchetă la Iași, în cazul tinerei care este în comă indusă

Ministrul Sănătății cere anchetă la Iași, în cazul tinerei care este în comă indusă
Publicat: 28/03/2014, 17:28
Actualizat: 29/03/2019, 15:38

„Am dispus efecutarea acestui control pentru a vedea cu exacitate cauzele care au făcut ca această gravidă să ajungă în comă. Controlul de desfășoară împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a precizat că, având în vedere faptul că Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” din Iași este o unitate descentralizată, verificările vor fi efectuate de către conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași, împreună cu o echipă de control a Consiliului Județean Iași, în subordinea căruia se află unitatea sanitară.

De asemenea, ministrul Sănătății va solicita reprezentanților Colegiului Medicilor din România să evalueze situația acestui caz.

Familia tinerei a declarat vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că fata este în continuare în stare gravă, în comă, având nevoie de transfuzie de sânge, grupa zero.

Tânăra de 19 ani cu sarcină extrauterină care a intrat în șoc hemoragic după ce a fost operată de trei ori la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași este în comă indusă, medicii fiind rezervați în acest caz.

„Starea pacientei este critică, iar medicii sunt rezervați în ceea ce privește evoluția ei. Se fac în continuare eforturi pentru a redresa dereglările apărute, dereglări renale, hepatice, cardiace și de coagulare”, a declarat, joi, Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Ea a precizat că tânăra, care este internată la Spitalul de Urgențe „Sfântul Spiridon”, este în comă indusă.

Pe de altă parte, familia tinerei a depus o plângere la Ministerul Sănătății, acuzându-i de neglijență pe medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași care au tratat-o pe fată.

„Particip la această dramă cu sufletul și nu pot să mă gândesc că s-a procedat corect din moment ce suntem aici. Nu am fost informați nici înainte de a treia operație, când a început să se desfășoare, în ce circumstanțe, de ce, care au fost cauzele. Avocatul mamei a depus o plângere la Ministerul Sănătății, am vrea să facem și alte demersuri, dar așteptăm exact să se termine ancheta internă de la maternitate (…) A fost un moment în care prietena mea a fost conștientă, a răspuns la strângerea de mână. Aseară (miercuri-n.r.), la ora 18.00, a fost supusă unei dializei, acum este în comă indusă și așteptăm răspunsul doctorilor pentru a vedea ce să facem”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Ștefan A., prietenul fetei.

Tânăra de 19 ani, din Botoșani, a ajuns, duminică, în stare gravă la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, cu o sarcină extrauterină de șase săptămâni.

Potrivit reprezentanților unității sanitare, inițial, medicii au decis să intervină laparoscopic pentru înlăturarea fătului, însă în urma complicațiilor operația s-a transformat în una „clasică”.

Prima intervenție chirurgicală în cazul pacienteia fost făcută luni, de către medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternității „Elena Doamna”. La câteva ore după operație, starea tinerei s-a înrăutățit, aceasta având hemoragie internă, astfel că medicii au decis să intervină din nou. De data aceasta, pacienta a fost operată de către medicul de gardă Simona Niculescu, care, conform reprezentanților unității sanitare, ar fi apelat la ajutorul soțului ei, Dan Niculescu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Din cauza situației grave în care se afla tânăra, chiar și după a doua intervenție chirurgicală, marți dimineață aceasta a fost din nou operată, pentru încercarea opririi hemoragiei. La această intervenție a participat o echipă mai mare de cadre medicale de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

„Postoperator, starea era relativ stabilă, iar în dimineața zilei de marți s-a reintervenit cu o echipă alcătuită din ginecologi, chirurgi generaliști, vasculari, pentru reevaluarea hemostazei. Momentan s-a instituit o anchetă internă a spitalului. Este o procedură standard, este și normal ca după un caz mai grav să se analizeze circumstanțele în care s-a ajuns aici”, afirma purtătorul de cuvânt al Maternității „Elena Doamna”, Mădălina Nour-Ciuhodaru.

Ultima operație a durat peste cinci ore și în urma acesteia pacienta a fost transferată la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Prima dată, tânăra a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași în 15 martie, după ce la Botoșani a făcut analize care au indicat probleme.

Prietenul tinerei, Ștefan A., spune că medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu și-au asumat să o țină pe fată internată și au trimis-o de urgență la Maternitatea „Elena Doamna”, unde aceasta a ajuns în aceeași zi. Aici, fata a stat internată de sâmbătă și până luni, 17 martie, timp în care a urmat un tratament. După externare, la întoarcerea în Botoșani, fata a repetat analizele, care din nou au indicat probleme. Ulterior, tânăra a început să se simtă rău, iar duminică, 23 martie, a mers din nou la Maternitatea „Elena Doamna”, unde a fost internată.

Catalin Hopulele, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer