Ministrul Sănătății: „Nu vom lua copiii cu poliția ca să îi ducem la vaccinare”

Redactor:
Oana Despa
Ministrul Sănătății: „Nu vom lua copiii cu poliția ca să îi ducem la vaccinare”
Prima dezbatere publică legată de legea vaccinării a creat dispute între instituții și persoanele care sunt împotriva vaccinării. Cei mai mulți dintre participanți s-au declarat a fi împotriva vaccinării, susținând, printre altele, că există copii care sunt afectați de vaccinuri și că aceste cazuri nu se raportează nicăieri, în timp ce cei care susțin imunizarea i-au acuzat pe restul că nu au o fundamentare științifică. Legea va intra în dezbatere publică și în Parlament. Deși se vorbește despre obligativitatea vaccinării, ministrul Sănătății a declarat că micuții nu vor fi luați cu forța și duși la vaccinare și că părintele are dreptul să refuze și are și obligația să își asume acest refuz în situația în care copilului i se întâmplă ceva. Aceasta este prima dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătății pe tema legii vaccinării. În plină epidemie de rujeolă și cu 25 de decese înregistrate deja din cauza acestei afecțiuni, ministrul Sănătății declara în urmă cu o săptămână că în 10 județe din țară nu se poate asigura vaccinarea copiilor din cauza lipsei stocurilor de vaccin. Un copil de 2 ani este ultima victimă a rujeolei. Micuțul nu fusese vaccinat.

Prezent la dezbatere, ministrul Sănătății, Florian Bodog a adus în discuție și eventualele sancțiuni pe care părinții le vor primi în cazul în care vor refuza să-și vaccineze copiii. Acesta a ținut să precizeze că nu vor fi situații în care copiii să fie vaccinați forțat, dar că părinții care refuză imunizarea sunt obligați să-și asume acest lucru.

„Legea intră într-o procedură de dezbatere și în Parlament. Nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, nu vom lua copiii cu poliția ca să îi ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze și are și obligația să își asume acest refuz în situația în care copilului i se întâmplă ceva. Am citit undeva că vaccinul este ca și botezul pentru copil. În situația în care sutem credincioși și ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu îl vaccinăm. (.. ) Dreptul la sănătate publică trebuie să primeze, mi-a plăcut ideea ca școlile și grădinițele să afișeze procentul de vaccinați în sală. E o idee bună, o să o luăm în seamă”, a explicat Bodog, anunțând că un copil de 2 ani a murit din cauza rujeolei. Acesta nu fusese vaccinat. 

Mulți dintre participanții la dezbatere s-au declarat împotriva imunizării, fiind nemulțumiți de efectele secundare ale vaccinării și au adus în discuție modelele de vaccinare din alte țări, cum ar fi cel din Statele Unite. 

„În momentul de față, copilul meu suferă de intoleranță la histamină. Nu poate să bea decât apă și lapte. Stau și mă întreb de ce nu s-a preluat SUA unde există trei categorii mari de exceptare. În acest proiect de lege se menționează contraindicația definitivă atestată de către comisia județeană în componența căreia nu există medici alergologi, dermatologi sau medici imunologi. Medicul pediatru sau medicul de familie nu au știut să îmi recomande analize. Am fost la 11 medici în nouă luni de zile, copilul meu a fost înțepat de zeci de ori. Vreau doar să găsim o soluție”, a declarat o mamă.

„Jucăm ruleta rusească cu copiii noștri? Nu suntem nici nebuni, nici plecați pe câmpiile țării. Avem copii afectați de vaccinuri și nu vreți să raportați nicăieri acest lucru Copilul meu nu mai vorbește de la ultimul vaccin. Are șapte ani și nu poate comunica. La spital, ni s-a comunicat verbal că este vorba despre o reacție post vaccinală și nu a fost raportată nicăieri”, a spus o altă femeie.

De partea cealaltă, au existat persoane care au cerut chiar retragerea proiectului de lege, pe motiv că proiectul pus în dezbatere este incomplet și aducându-se în discuție ideea de înființare a comisiilor județene de vaccinare. Această propunere aparține chiar președintelui Asociației pentru Protecția Consumatorului. 

„Nu știu cum de ați pus în dezbatere publică o lege incompletă. Înseamnă că acest proiect de lege are profund conținut economic și nu servește pentru apărarea sănătății coiilor. Ați propus înființarea a 42 de comisii județene de vaccinare peste care propuneți înființarea unui Barnevernet norvegian. Ați alocat resurse pentru orice, dar s-a uitat un singur lucru: să alocați venituri pentru construcția unor penintenciare unde să fie duși părinții care se opun vaccinării obligatorii și pentru construirea unor cămine de copii unde să fie duși copiii instituționalizați. Ați mobilizat toate instituțiile statului pentru ca niciun un prunc din țara asta să nu scape nevaccinat. Vă propun să retrageți acest proiect de lege și puteți să îi schimbați denumirea în legea pentru promovarea și susținerea vânzărilor de vaccinuri”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului.

Reprezentanții instituțiilor care militează pentru imunizare au explicat că vaccinarea salvează anual milioane de vieți. Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Oleg Chestnov, a explicat că temerile referitoare la reacțiile adverse sunt normale, având în vedere că orice medicament poate avea astfel de efecte, dar că OMS va lucra împreună cu Ministerul Sănătății pentru a nu exista cazuri neraportate sau incorect investigate. 

„Vaccinarea, în ziua de azi, previne boli rare cum este cancerul. Atunci când vorbim despre reacții post vaccinale trebuie să facem următoarea diferențiere. Există reacții asociate cu componentele de vaccin, care sunt caracteristice oricăror produse. Există și probleme legate de calitatea vaccinului. În producerea de vaccinuri s-au introdus standarde foarte înalte de verificare. La nivel global, nu s-au înregistrat incidente de calitate, incidente legate de eroare de administrare. Este un lucru unde legea poate ajuta, este un lucru unde statul poate interveni. Organizația Mondială a Sănătății promovează fortificarea sistemului național de farmacovigilență în ceea ce privește vaccinurile. OMS va lucra împreuna cu Ministerul Sănătății ca să nu existe îngrijorări că există o reacție adversă neraportată sau că nu e corect investigată”, a declarat Oleg Chestnov, reprezentant OMS în România.

„Scopul acestei propuneri este să ajute părinții care au copii vulnerabili, adică cei care nu pot fi vaccinați din motive medicale, să găsească comunitatea școlară în care să îi integreze cel mai bine. Scopul ideii este să îi ajute să găsească școala potrivită, dacă școala răspunde la întrebarea câți copii vaccinați ai? Este bine să știi la ce riscuri te supui când intri într-o școală. În prezent, dar nu este o informație medicală care să fie secretă, să oferă o statistică”, a spus Ovidiu Covaciu, președintele Societății Raționaliste Române.

Președintele Asociației Mame pentru Mame a condamnat agresivitatea cu care s-au purtat aceste discuții de partea oamenilor care nu sunt specialiști și promovează niște „falsități nefundamentate în niciun studiu medical”. De asemenea, a făcut apel la specialiști să nu ia în considerare părerile unor persoane care nu au niciun studiu în domeniu, calificând acest fapt drept unul „inacceptabil”. 

„Stăm de mai bine de trei ore și ascultam o înșiruire de opinii exprimate extrem de agresiv de oameni care nu sunt specialiști, pe care îi înțelegem că se tem pentru sănătatea lor, dar care devin promotorii unor falsități nefundamentate în niciun studiu medical și care doresc pentru că vorbesc tare și agresiv să pună în pericol sănătatea publică pentru toți copiii din România. Este inacceptabil ca decidenții noștri, medicii, profesorii, cei care au totuși pixul în mână pe legislații care influențează, au decizii de viață și de moarte asupra populației, să ia în considerare oameni care nu au niciun fel de fundamentare științifică, medicală, în ceea ce cer. Au murit 25 de copii de rujeolă în România în ultimul an. Este o clasă întreagă de copii. Dacă ar fi luat foc o clasă întreagă într-o școală de copii, ar fi murit atâția copii. Oare atunci România ar fi ieșit în stradă și ar fi răsturnat guverne? Acești copii au avut nenorocul să moară unul câte unul într-un mediu rural cu care noi nu suntem foarte prieteni aici la București, pentru că suntem aroganți, nu îi vedem pe acești copii. Ne închipuim că toate teoriile conspiraționiste trebuie să ajungă politică de stat”, a declarat președintele Asociației Mame pentru Mame, Ana Maița.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, la dezbatere, că a fost înregistrat un alt deces cauzat de rujeolă, fiind vorba de un copil de doi ani din județul Bihor, numărul deceselor ajungând astfel la 25.

„Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, în județul Bihor, un copil care s-a chinuit foarte mult, a stat internat în spital după care a fost externat pe propria răspundere, care trăiește acasă fără mamă, care era plecată în străinătate și care a intrat în contact cu pacienți bolnavi de rujeolă. Copilul avea doi ani, nevaccinat. Asta este încă un semnal de alarmă. Legea prevede responsabilități atât pentru noi, din executiv, cât și pentru cei care sunt implicați în procesul de vaccinare. Sancțiuni, la momentul de față, nu există. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în țară, a fi împotriva unui proces absolut normal. Părinții au obligația să îi prezinte copilul la medic, să fie informați, însă nimeni nu îi pedepsește”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide