Mircea Băsescu, condamnat DEFINITIV la 4 ani cu executare. Reacția lui Băsescu

Publicat: 16/06/2016, 19:09
Actualizat: 11/10/2016, 13:12

Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul mitei de la Bercea Mondial.

Mircea Băsescu a părăsit reședința din Constanța, plecând spre arest.Polițiștii constănțeni au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele lui Mircea Băsescu, în vârstă de 63 de ani, condamnat la patru ani de închisoare cu executare, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul de la Poarta Albă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Băsescu s-a prezentat la sediul Poliției Județene Constanța, la ora 13.20, fiind condus cu mașina de către avocatul său și a spus numai că nu se aștepta la această sentință, despre care crede că e nedreaptă. Și avocatul său a precizat că decizia magistraților este una nedreaptă, dar o respectă și așteaptă motivarea instanței pentru a vedea dacă există căi extraordinare de atac. „Din perspectiva noastră sentința este una nedreaptă, dar este o decizie pe care o respectăm. (…) În funcție de excepția invocată de domnul Mircea Băsescu și care se va judeca pe 30 iunie la Curtea Constituțională și în funcție de motivarea instanței de apel, care, cel puțin în aparență, pare contradictorie, vom vedea ce căi extraordinare de atac avem în țară și eventual la Curtea Europeană”, a declarat avocatul Nelu Tașcă.

În jurul orei 14.05, polițiștii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigații Criminale l-au escortat la Penitenciarul de la Poarta Albă, unde a fost încarcerat, a anunțat IPJ Constanța.

Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpățână, dar și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu va putea cere liberarea condiționată după doar un an petrecut în închisoare, pentru că are peste 60 de ani, deci se califică pentru executarea unei jumătăți din pedeapsă (adică 24 de luni), iar din perioada de încarcerare i se mai scade și perioada în care a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu, care este de un an și câteva zile – de la 19 iunie 2014 la 24 iunie 2015. Mircea Băsescu poate însă presta și activități în penitenciar care să îi scadă și mai mult pedeapsa, el putând astfel cere liberarea condiționată nu mai devreme de 4 luni de închisoare, în funcție de câte activități apucă să presteze.

În prezent, efectul legii privind lucrările științifice scrise în peniteniciar, care duc la scăderea a 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare scriere, este suspendat până la 1 septembrie 2016.

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat pe Facebook la vestea condamnării fratelui său, declarându-se mulțumit că instanța nu l-a pus și să plătească bani pe Mircea Băsescu:

„În privința condamnării fratelui meu, nu am de făcut niciun comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanței, indiferent ce cred eu.Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanța nu a mai reținut obligații de plată, din cîte înțeleg”, a scris Traian Băsescu.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanța, mai mulți membri ai familiei Anghel, audiați ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.

Pe de altă parte, instanța a respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susțineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obținerea unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.

Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpățână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestați preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele fostului președinte al țării.

Cei doi au fost arestați preventiv în 20 iunie 2014, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că fratele președintelui va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că și-a înjunghiat un nepot, dar și pentru alte cereri incidente în acea cauză. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpățână și suma de 350.000 de euro, în același scop.

Anchetatorii susțin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpățână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpățână este acuzat că și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător pe bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru șantaj cu circumstanțe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, și fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiți justiției pentru șantaj cu circumstanțe agravante.

În același dosar a fost trimis în judecată și Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracțiuni concurente de șantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiției pentru șantaj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican