MIRCEA BĂSESCU, REȚINUT DE DNA PENTRU TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Cristian Tudor Popescu: Mircea Băsescu este un împărat al cretinilor, președintele – un interlop politic

Redactor:
Biro Attila
Mircea Băsescu ar putea fi arestat preventiv pentru trafic de influență

Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, a fost reținut de DNA în această seară pentru 24 de ore pentru trafic de influență.

Editorialistul Gândul, Cristian Tudor Popescu a susținut la GÂNDUL LIVE că ceea ce se întâmplă astăzi în cazul fratelui președintelui se datorează faptului că „domnul Mircea Băsescu nu a căzut la pace cu membrii clanului Bercea”. „Mircea Băsescu este un împărat al cretinilor”, a mai comentat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește mai jos comentariul integral de la GÂNDUL LIVE.

Fratele președintelui fusese citat în calitate de suspect în dosarul în care Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, l-a reclamat pentru trafic de influență. „Eu acuma mă duc în calitate de suspect. Nu de martor, de suspect”, a spus Mircea Băsescu, la plecarea către DNA. Întrebat dacă se așteaptă să fie reținut de către procurorii DNA, fratele președintelui a răspuns: „Nu pot să mă aștept la nimic. Nu am niciun fel de experiență cu așa ceva”.

Captură foto cu Mircea Băsescu adus la DNA

Gândul vă prezintă într-un material sintetic elementele heie ale dosarului în care fratele președintelui riscă să își piardă libertate.

CITEȘTE MAI JOS:

– Profilul complet al lui Bercea Mondial
– Averea și colecția de doare penale ale clanului Berecea
– Cum a intrat Bercea în familia Băsescu
– Care sunt șansele ca Mircea Băsescu să fie arestat preventiv

Captură foto cu Mircea Băsescu adus la DNA

Cronologia cazului Bercea – Băsescu

12 iunie DNA îl pune sub urmărire penală pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, după ce acesta a fost reclamat de Mircea Băsescu că l-ar fi șantajat. În aceeași cauză ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost aresatat preventiv tot pentru șantajarea lui Mircea Băsescu.

Judecătorii care au dispus arestarea ginerelui lui Bercea Mondial au constat că începând cu anul 2013, ulterior încarcerării lui Sandu Anghel, membrii familiei acestuia au început să exercite presiuni asupra lui Mircea Băsescu, afirmând că Marian Căpățână a primit de la ei importante sume de bani, ce urmau să-i fie remise fratelui președintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să uzeze de relațiile avute, cu scopul de a obține liberarea lui Bercea Mondial.

Amenințările au fost făcute telefonic, încă din anul 2013, de către fiul lui Sandu Anghel, Florin, discuțiile fiind înregistrate de fratele președintelui cu telefonul mobil, transcrierile convorbirilor aflându-se la dosar, a relatat Mediafax.

Acesta este primul dosar în care clanul Bercea l-a amenințat pe Mircea Băsescu că va da presei informații compromițătoare.
În aceeași dimineață la Antena 3 au apărut primele informații că familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat 600.000 euro pentru a-i rezolva favorabil dosarele penale. Adica în sensul că Mircea Băsescu să intervină pe lângă judecători ca să obțină eliberarea lui Bercea Mondialu.

17 iunie Structura centrală a DNA preia dosarul în care familia lui Bercea Mondial l-a reclamat pe Mircea Băsescu pentru trafic de influență și înșelăciune. Fiul lui Bercea a depus vineri la DNA o plângere în care susține că ar fi plătit 600.000 euro ca să scape de dosarele penale pe care le are, susțin sursele gândul.info. Bercea Mondial ar fi reclamat prin fiul său și faptul că 250.000 de euro din această sumă au ajuns la Mircea Băsescu fratele președintelui Traian Băsescu. Plângerea a fost înregistrată la Constanța, iar acum dosarul este preluat de structura centrală a DNA.

18 iunie Antena 3 publică o serie de înregistrări din care rezultă că Mircea Băsescu și fiul lui Bercea Mondialu discutau despre dosarele penale ale acestuia. Din înregistrări reiese că Mircea Băsescu recunoaște că suma de 250.000 euro au ajuns la el.
„La mine au ajuns 250.000…”

În primul filmuleț difuzat, fratele președintelui confirmă că i „s-a pus mormanul ăla de dolari în brațe” și că la el ar fi ajuns „250.000”.

Florin Anghel: Voiam să te întreb ceva, te rog eu, tu știi ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro…Te-ai dus matale cu el în mașină și i-ați dus la București? Așa-i?

Mircea Băsescu: Nu.
F.A.: Dar ți i-a adus.
M.B.: Măi, să știi că mi-a dat.
F.A.: Ți-a dat… dar o parte din ei… unde e, mă, mânca-ți-aș?
M.B.: Dar să știi că la mine a ajuns…
F.A.: Toți?
M.B.: La mine au ajuns 250.000
F.A.: Atâta?
M.B.: Da
F.A.: Și la el restul?
M.B.: Eu de aia eram curios atuncea, când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în brațe. Deci la mine atât a ajuns, să știi.

Ce urmează să se întămple în acest caz

În dosar DNA a început audierile. Astfel că primii audiați au fost Bercea Mondial și fiul său. De menționat este că deși plângerea a fost depusă pe 12 iunie, avocatul lui Bercea Mondial, Pavel Abraham nu a permis clientului său să fie adus la DNA până joi 19 iunie, susțin surse judiciare.

În același timp DNA a dispus încă de joi dimineață citarea lui Mircea Băsescu pentru a fi audiat la DNA și pentru a-și prezenta apărarea.

Ce șanse sunt ca în acest moment Mircea Băsescu să fie reținut și arestat

În acest moment în spațiul public au apărut doar înregistrările discuțiilor dintre Mircea Băsescu și Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu. Florin Anghel l-a reclamat pe Mircea Băsescu la DNA pentru trafic de influență și înselăciune.

Traficul de influență fiind argumentat cu înregistrăle video în care Mircea Băsescu spune că ar fi dorit ca Bercea să fie condamnat la o pedeapsă mai mică. Relevantă este următoarea stenogramă:
F.A.: Și ia uite la cât l-au condamnat.
M.B.: Păi așa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum și gata. Era toată lumea mulțumită. Și presa, și politicienii.
F.A.: Păi ai văzut că și presa a sărit și a zis că prea mult i-a dat lu Bercea… Dar stai puțin. Matale când te duci acuma ultima oară la Traian, când pleci la Traian?
M.B.:Sper să mă duc sâmbătă, duminică.
În esență Mircea Băsescu a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra sistemului judiciar și că ar putea influența sentința unui judecător. Acestă situație este reglemntată de Codul Penal astfel:    

ART. 291  Traficul de influență

 (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

În cazul nostru, din datele prezentate de denunțător, adică de fiul lui Bercea Mondial, suntem în situația în care Mircea Băsescu este acuzat că ar fi primit bani de la clanul Mondial și a „lasat să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act”

În continuare, datele din denunțul lui Florin Anghel vor fi coroborate cu declarațiile tuturor părților implicate adică cu declarația lui Bercea Mondial, Mircea Băsescu și ale persoane care pot oferi informații relevante. În plus, nu este clar dacă, spre exemplu, membrii claunului Bercea erau sub monitorizare și aveau telefoanele interceptate. Acesta ar fi un alt element de probatoriu în cauză.

După încheierea audierilor de astăzi procurorii ar putea decide și ce măsuri vor lua în continuare. Asta înseamnă că vor analiza dacă în cazul lui Mircea Băsescu este necesară reținerea pentru 24 de ore și apoi prezentarea sa în fața unui judecător cu propunerea de arestare preventivă. Anchetatorii trebuie să analizeze dacă Mircea Băsescu este un pericol public și dacă investigația poate fi derulată cu el în libertate fără a exista pericolul ca el să se sustragă cercetărilor sau să influențeze martori.

Având în vedere că principalii martori din dosar, Bercea Mondial și fiul său, sunt încarcerați pericolul de influențare a lor de către Mircea Băsescu este minimal. În schimb, un factor important este acela că vorbim de un dosar cu impact mare în opinia publică. Deseori judecătorii au motivat arestarea preventivă a unui suspect tocmai invocând faptul că o lipsă de fermitate a Justiției în cazurile de mare corupție ar induce o stare de temere în rândul cetățenilor.

Cazul lui Bercea Mondial poate fi comparat cu dosarele de trafic de influență în care sunt implicați spre exemplu avocații. De regulă, aceștiai promit clienților că vor interveni pe lângă magistrați pentru a obține o achitare sau o eliberare condiționată din penitenciar.

Este și cazul avocatului Aurică Cocaină din Argeș. Acesta a pretins de la familia unui inculpat recidivist suma de 50.000 euro pentru a-l scăpa de închisoare. Avocatul a susținut că va interveni pe lângă judecători pentru a obține eliberarea inculpatului recidivist. În final, inculpatul a fost condamnat la 14 ani de închisoare. În acest caz avocatul a fost arestat pentru că a pretins că are influență asupra judecătorilor.

â–ºDescrierea cazului pe scurt: „În prima jumătate a anului 2010, inculpatul Cocaină Aurică, avocat în cadrul Baroului Argeș i-a pretins unei persoane, direct sau prin intermediar, în repetate rânduri, suma de 50.000 euro, lăsând să se înțeleagă că va interveni pe lângă unii magistrați judecători, astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni (în stare de recidivă postcondamnatorie) să fie pusă în libertate. La data de 24.10.2010, inculpatul Cocaină Aurică a primit, prin intermediul inculpatului Popescu Constantin, de la o rudă a persoanei aflate în stare de arest preventiv, suma de 50.000 euro, pentru a interveni pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Argeș, în vederea punerii în libertate a persoanei respective.”(Sursa: Comunicat DNA)

Profilul lui Bercea Mondial

Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, este șeful clanului Mondial din Olt. Presa locală și centrală au relatat că, după Revoluție, Bercea Mondial și familia sa s-au ocupat de colectarea fierului vechi și de cămătărie. La începutul anilor `90 familia lui Sandu Anghel nu era una înstărită, ci dimpotrivă, relatările cunoscuților preluate de presă spun că Bercea Mondialu locuia într-o casă sărăcăcioasă.

În 2012 averea lui Bercea Mondial a fost estimată la aproape 4 milioane de euro. Gândul scria în 2011 că Mondial a construit în Slatina opt palate, toate identice, dar niciunul cu autorizație de construcție. Pentru patru dintre case, cu sprijinul justiției oltene și al primăriei Slatina, Mondial a câștigat procesele cu municipalitatea. 

100 de dosare penale

Pe numele lui Bercea Mondial presa a contabilizat peste 100 de dosare penale pentru infracțiuni de evaziune fiscală, dar și pentru diverse altercații ale clanului interlop pe care îl conduce. Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetați de Poliția Olt iar majoritatea anchetelor fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei. În 2012, erau în lucru șase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

Declinul pe plan penal al lui Bercea Mondial a intervenit în februarie 2011 când a fost arestat pentru că și-a înjunghiat propriul nepot pe Ionuț Anghel zis Mercedes. În acest dosar au fost anchetat și fiul său și soția sa. Pe 20 mai Curtea Supremă l-a condamnat pe Bercea Mondialu la 8 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativă de omor. Fiul său Florin Anghel a fost condamnat la cinci ani și trei luni iar soția sa la un an de închisoare cu executare.

Tot anul acesta Bercea Mondial a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Ancheta a stabilit că, în perioada 2001-2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă și împrumuturi financiare în sumă de 50.803.591.400 de lei vechi (peste 1.000.000 de euro), în condițiile în care între societățile administrate de acesta și firmele beneficiare nu s-au derulat tranzacții comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăților administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei, reprezentând salarii.

Se lăuda cu rude din spectrul politic și Justiție

Bercea Mondial s-a lăudat în permanență cu rudele sale din zona politică. Astfel că la un moment dat acesta a declarat că unul din copiii săi a fost nășit de fostul premier Teodor Stolojan. Liderul PDL a negat acest fapt și a declarat că a fost în campanie electorală în Olt în momentul în care Bercea Mondial l-a botezat pe fiul său Patronaș. Clanul Bercea s-a mai lăudat și cu faptul că fiul lor Judecător ar fi fost botezat de Maria Huza, judecătoare și fostă membră în CSM. Magistratul a negat înformația. 

Relația cu Mircea Băsescu

Oficial relația dintre Mircea Băsescu și Bercea Mondial a început în 2010 când fratele președintelui i-a botezat unul dintre copii. Bercea Mondial a declarat în 2010 că l-a cunoscut pe Mircea Băsescu într-o benzinărie și că ulterior i-ar fi cerut să îi boteze unul dintre copii. Mircea Băsescu a povestit puțin diferit episodul botezului: „Vinerea trecută (22 ianuarie – n.r) a venit, la mine la birou, la o cafea, un prieten însoțit de o persoană pe care mia prezentat-o ca Bercea Mondialu”. Am discutat diverse și, la un moment dat, omul m-a întrebat: «Șefu”, nu vrei să-mi botezi nepoata? ». Inițial, am ezitat puțin. Mi-a spus că probabil nu aș vrea pentru că e țigan și alte argumente de felul ăsta.Eu nu am nimic cu țiganii, așa că i-am zis: «Nicio problemă dom”le, o botez!». Și așa a rămas”, susține Mircea Băsescu citat de Evenimentul Zilei

 

Băsescu și salba de aur de la clanul Mondialu

Președintele Traian Băsescu și soția acestuia, Maria Băsescu, au participat, în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costești. Băsescu a asistat la un spectacol de dansuri și muzică țigănească, fiind luat la un moment dat de câțiva tineri și dus pe scenă, unde a dansat alături de ei. Președintelui i-a fost reproșat ulterior faptul că s-a întâlnit, acolo cu Bercea Mondialu’, cu care, împreună cu soția, a dansat.

Traian Băsescu despre Bercea Mondialu

În februarie 2011 când Bercea Mondialu a fost arestat preventiv președintele Traian Băsescu a fost chestionat despre legăturile fratelui său liderul interlop. .”Fratele meu e un om neimplicat politic. I-a botezat, dar asta nu i-a folosit lui Bercea Mondialu la nimic, după cum vedeți. I-a folosit la ceva? Chiar dumneavoastră spuneați că a fost arestat 29 de zile. La ce credeți că i-a folosit? Legea trebuie aplicată oricărui om, indiferent cine este el și cine i-a botezat copiii. Nu cred că a avut vreun folos de pe urma botezului de anul trecut sau eu cel puțin nu-l constat, poate-l constatați dumneavoastră”, a declarat Băsescu la acel moment

În martie 2011 la bilanțul Parchetului General, președintele Băsescu a declarat că destructurararea clanurilor interlope era o prioritate. În acest context s-a referit din nou la Bercea Mondialu. „Este un obiectiv pe care trebuie să-l preluăm noi toți, toate instituțiile statului: În doi – trei ani să nu mai avem niciun … cum îl cheama pe ăsta cu frate-miu … pe cumătru (rade) … Bercea Mondialu … așa. Să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influență de nu i se intamplă nimic, deși are zeci de dosare”, a spus Băsescu.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide