MIZA URIAȘĂ a alegerilor de la Curtea Supremă: marile dosare de corupție. Judecătoarea care a decis condamnarea lui Năstase mai vrea un mandat

MIZA URIAȘĂ a alegerilor de la Curtea Supremă: marile dosare de corupție. Judecătoarea care a decis condamnarea lui Năstase mai vrea un mandat
Publicat: 22/08/2013, 09:52
Actualizat: 02/05/2015, 18:27
Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat procedura de înregistrare a candidaturilor pentru șefia Curții Supreme. Potrivit unor surse, pentru funcția de președinte s-a înscris Livia Stanciu, actualul președinte al instanței supreme, cea care a a condus completul care a decis condamnarea lui Adrian Năstase. Pentru cele două funcții de vicepreședinte s-au înscris Aida Popa, Iulian Dragomir, Nela Petrișor și Cristina Tarcea. Cele trei funcții sunt extrem de importante pentru că cele mai mari dosare de corupție se finalizează la completele de cinci judecători prezidate de președintele sau vicepreședintele Curții Supreme.
Până pe 9 septembrie, CSM va analiza și va verifica documentele depuse de candidați. Pe 9 și 10 septembrie secția de judecători a CSM va decide dacă îi propune sau nu pe cei trei judecători pentru funcțiile vacante de la Curtea Supremă. Propunerile sunt trimise la președinte care emite decretele de numire. Președintele are dreptul să refuze numirea judecătorilor propuși.
Secția de judecători care va audia candidații este compusă din Cristi Danileț și Marius Tudose de la Judecatorii, Monalisa Neagoe de la Tribunale, Alex Șerban, Horațius Dumbrava și Alina Ghica de la Curți de Apel, Mircea Aron și Adrian Bordea de la Curtea Supremă. La audieri va participa și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, care va avea un vot în cadrul procedurii.
Candidații vor fi fi audiați public la fel cum s-a întâmplat în cazul procurorilor.
Livia Stanciu (foto) este președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2010. Livia Stanciu a condus completul de cinci judecători care a hotărât condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Livia Stanciu a condus și completul care a decis condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului senator PSD, Cătălin Voicu. Din 2010, activitatea Curții Supreme a primit numai note pozitive în rapoartele europene pe Justiție.
În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secția Penală, pe care a și condus-o intre 2007-2008. În perioada 1994-2004, a fost judecător la Tribunalul Galați și la Curtea de Apel Galați. Timp de 14 ani, în perioada 1980 – 1994, Livia Stanciu a activat ca și procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Vezi aici CV-ul președintelui ICCJ.

Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi șefi de servicii secrete și a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, Stanciu a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Cine candidează pentru funcțiile de vicepreședinte
De anul acesta Curtea Supremă va avea doi vicepreședinți. Pentru cele două funcții s-au înscris Aida Popa, Iulian Dragomir, Nela Petrișor și Cristina Tarcea.
Judecătoarea Aida Popa candidează pentru un nou mandat de vicepreședinte al Curții Supreme. Aida Popa a condus completul de cinci judecători care a dispus condamnarea fostului ministru Decebal Traian Remeș la 7 ani de închisoare.
Aida Popa este și cea care judecă recursul în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare. Aida Popa conduce și completul de cinci judecători care judecă dosarul Poșta în care este inculpat fostul ministrul al Justiției, Tudor Chiuariu.
Aida Popa a intrat în magistratură în 1989, ca judecător la Judecătoria Curtea de Argeș. Din 1990 activează în cadrul instanțelor din București. A deținut funcția de vicepreședinte al Curții de Apel București în perioada 2000-2004, promovând apoi la Curtea Supremă, la secția penală. Din 2010 este vicepreședintele Curții Supreme. În 2010 a candidat împotriva Liviei Stanciu pentru funcția de președinte a Curții Supreme.
„Iulică” de la Curte vrea să fie vicepreședinte al Curții Supreme
Contracandidatul Aidei Popa este Iulian Dragomir, judecător la secția penală a Curții Supreme. Potrivit CV-ului, a intrat în magistratură în 1991 la judecătoria Sector 3. A deținut funcțiile de președinte al Judecătoriei Sector 3, vicepreședinte al Tribunalului București și al Curții de Apel București. În perioada 2004-2006 a fost președinte al Oficiului Național pentru Spălarea Banilor.
Numele lui Iulian Dragomir apare în dosarul Vioricăi Dinu, fosta judecătoare care a luat mită pentru a-l elibera pe Dinel Staicu. Procurorii notează, în rechizitoriu, că Viorica Dinu se lăuda în fața intermediarilor spăgii că are acces și la judecătorii de la Curtea Supremă și a lăsat să se înțeleagă că ar putea interveni pe lângă aceștia pentru a obține soluții favorabile. Unul dintre numele pomenite de judecătoarea Viorica Dinu este cel al judecătorului Iulian, căruia îi spunea „Iulică”.
În expunerea faptelor din rechizitoriu, procurorii nu l-au identificat pe judecătorul Iulian de la Curtea Supremă, însă în opisul cu probatoriul din dosar se menționează o declarație a magistratului Iulian Dragomir, judecător la secția penală a Curții Supreme.
Ca reacție la acest episod, judecătorul Iulian Dragomir a declarat că nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani cu judecătoarea Viorica Dinu.
Judecătorul Iulian Dragomir a fost interceptat de procurorii DIICOT în timp de îi solicita lui Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF o întrevedere pentru o cunoștință a sa:
Judecător Iulian Dragomir, ICCJ: Am onoarea, excelență, să trăiți, cu mare respect. Un minut cu un prieten al domniei voastre și al nașului domniei voastre. Nu sunt prietenul nașului mai degrabă decât prietenul finului, pentru că suntem amândoi… unui naș comun al nostru.
Sorin Blejnar: Am înțeles, am înțeles.
Iulian Dragomir: Da, el e nașul nostru și-n sufletul nostru. Prin București, prin republica noastră sau prin alte…?
Sorin Blejnar: Sunt aici, sunt prin București.
Iulian Dragomir: Vă trimit și eu fata care manageriază acolo unde am fost la ziua Claudiei, că are o audiență de-asta intempestiv acolo la ei, la locație. Și nu știu cum să fac.
Sorin Blejnar: În 20 de minute să fie la mine.
Iulian Dragomir: La ora 2 ajunge. Este o doamnă. (…) Se numește doamna Albu. Doamna Albu Mariana se numește doamna care intră la cabinet la dumneavoastră.
Sorin Blejnar: Bine, bine.
Iulian Dragomir: Intră pe-acolo prin spate, pe lângă unde aveam și noi sediul ministerului nostru?
Sorin Blejnar: Da.
Iulian Dragomir: Bine, excelență, cu respect. Vă pup. Am onoarea.
Iulian Dragomir a făcut parte din completul care a decis condamnarea lui Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare.
Cristina Tarcea este judecător la Curtea Supremă. Și-a început activitatea în magistratură în 1990 la Judecătoria Sector 3. În perioada 2002-2003 a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiției pe când ministru era Rodica Stănoiu. În perioada 1999 – 2000 a deținut poziția de agent guvernamental CEDO.
Nela Petrișor este judecătoare la Curtea Supremă. În 2010 a mai candidat la funcția de vicepreședinte al instanței supreme. Nela Petrișor este judecător la secția Civilă a Curții Supreme.
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021