MODIFICĂRI în programul „RABLA”. Anunțul făcut de Ministrul Mediului, Rovana Plumb

MODIFICĂRI în programul RABLA. Anunțul făcut de Ministrul Mediului, Rovana Plumb
Publicat: 18/06/2012, 13:02
Actualizat: 21/08/2012, 06:44

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunțat, luni, că până la sfârșitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numărul tichetelor din programul „Rabla”, iar după rectificarea bugetară vor mai exista alte 15.000, decizia fiind luată pentru menținerea locurilor de muncă.

Rovana Plumb a declarat că a fost analizată posibilitatea ca până la sfârșitul lunii iunie să se finalizeze procedura de punere pe piață, suplimentar, a 15.000 de tichete în programul „Rabla”, precizând că acestea vor putea fi utilizate după 1 iulie.

Ministrul Mediului a mai spus că cele 15.000 de tichete din prima etapă au o valoare totală de 57 de milioane de lei.

Totodată, ministrul a anunțat că programul „Rabla” va continua, întrucât se consideră că acesta este în sprijinul cetățenilor, iar după rectificarea bugetară vor mai fi puse pe piață alte 15.000 de tichete.

Decizia Ministerului Mediului vine la doar câteva zile după ce reprezentanții companiei Dacia au anunțat întreruperea activității uzinei de la Mioveni în 18 și 19 iunie, precum și în 2 iulie. Surse din rândul angajaților au declarat pentru Mediafax că este posibil ca perioada de inactivitate de la Dacia să se prelungească la șapte zile, totul depinzând de o hotărâre a Guvernului, căruia i s-a cerut o triplare a numărului de autoturisme cuprinse în Programul Rabla.

Întrebată care este sursa de finanțare pentru aceste tichete, ministrul Rovana Plumb a spus că a fost făcută o analiză și s-a stabilit că banii pot fi luați din alte surse din Administrația Fondului de Mediu. Demnitarul a precizat că s-a decis ca pentru o perioadă să fie suspendată finanțarea pentru parcuri în sate și comune.

Rovana Plumb a mai spus că mașinile electrice și hibrid vor fi menținute ca și capitol separat în programul „Rabla”.

Întrebată cum comentează afirmația unor organizații neguvernamentale care au susținut că „Rabla” nu este un program de mediu, ci pentru subvenționarea companiilor auto, ministrul Mediului a precizat că Guvernul din care face parte s-a angajat să creeze locuri de muncă și să asigure garanții privind protecția mediului. În opinia sa, programul „Rabla” face acest lucru prin faptul că reduce emisiile poluante.

Programul „Rabla” ediția 2012 a început în luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putând acoperi casarea a 30.000 de mașini vechi. În mai puțin de o lună, conform statisticilor Ministerului Mediului, obținute de MEDIAFAX, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de mașini, mai exact 11.927.

Bugetul prevăzut inițial de Administrația Fondului de Mediu pentru ediția 2012 a programului „Rabla” este de 114 milioane de lei, sumă din care poate fi acoperită scoaterea din uz a 30.000 de mașini mai vechi de zece ani. Valoarea voucherului a rămas aceeași în 2012 ca și în anii trecuți. La cumpărarea unei mașini noi pot fi utilizate trei astfel de vouchere.

Și anul trecut programul „Rabla” a început inițial cu o alocare bugetară suficientă pentru casarea a 30.000 de mașini. În 2010 însă el a fost suplimentat, astfel încât s-a obținut casarea a 189.323 de mașini, iar în 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de mașini.

Românii care au mașini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat în schimbul voucherelor valorice pentru programul „Rabla” pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementărilor, proprietarii de mașini mai vechi de zece ani dar obligatoriu în stare de funcționare trebuie să meargă la REMAT-uri cu actele de proprietate și cu documentele de la poliție din care să rezulte radierea lor din circulație. În baza acestor documente, mașina veche este casată, în schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpărarea unei mașini noi, fie le pot vinde pe piața liberă.

În ultimii doi ani, prin programul „Rabla” au fost casate 305.964 de mașini uzate și au fost cumpărate 101.766 de mașini noi, 40.269 dintre acestea fiind de producție românească, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică